PERSBERICHT

Amsterdam, 01-04-2004

Maandag 5 APRIL: Zwarte Maandag - Nieuwe en klassieke toneelscènes over geld, gierigheid en hebzucht!

De maandag is niet alleen een goeie dag om nieuwe toneelteksten te horen, traditioneel gezien is het ook een goeie dag om belachelijk veel geld te verliezen. In 1929 stonden beleggers op zo'n maandag beteuterd naar hun geld te fluiten, wat werd gevolgd door een grote recessie. Op maandag 5 april brengt De Nieuwe Maandag scènes uit klassiekers en korte nieuwe stukken over hebzucht, geld en recessie. Peter Aten en Guiot Duermeijer schrijven bovendien tijdens deze avond nieuwe scènes over de eurotekens in onze ogen. Een experiment dat de moeite waard is om te zien, aangezien Aten en Duermeijer aan het korte verleden dat de Nieuwe Maandag rijk is een aantal sterke bijdragen hebben geleverd.

Het project Nieuwe Maandag is begonnen in november 2003 en biedt ambitieuze schrijvers van nieuwe theaterteksten de kans om hun teksten voor te leggen aan het publiek. Professionele acteurs lezen de teksten onder begeleiding van een regisseur. Na afloop van iedere lezing is er mogelijkheid tot reactie: opmerkingen, vragen, kritiek. Zo hopen we een plek te creëren waar schrijvers hun publiek ontmoeten en andere theatermakers kennis kunnen nemen van nieuw materiaal.

Klassieke scènes:

'Dood van een Handelsreiziger' van Arthur Miller
'Bloed van de Hongerlijders' van Sam Shepard
'De Opgaande Zon' van Herman Heijermans
'Koopman van Venetië' van William Shakespeare

Acteurs: Odette van der Molen, Michiel Rampaart, David Vos, Esmeralda Detmers en Ton Meijer.

Begeleiding: Eva Bauknecht, Esmeralda Detmers, Melle Los

Locatie: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam, tel. 020-422 05 42. Datum: maandag 5 april
Aanvang: Het programma begint om 20:30 uur
Toegang: 3,50 euro

De volgende Nieuwe Maandag: 19 april

Organisatie: Eva Bauknecht, Tsead Bruinja, Esmeralda Detmers en Melle Los.

Binnenkort verzorgen we een avond met nieuwe teksten over luiheid. Een oproep daarvoor vind je onderaan dit persbericht.

Internet: http://www.perdu.nl/


*We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe toneelteksten. Wil je het proberen? Mail dan de redactie: melle.melle@tiscali.nl

OPROEP

Aan alle (aspirant)schrijvers van toneelteksten,

Na het succes van de thema-avonden Oud & Nieuw (29 dec.) en UitMaakScènes (16 feb.), hebben we besloten om nieuwe thema-avonden te programmeren, de volgende is:

DE AVOND VAN DE LUIHEID (maandag 3 mei); twee dagen na de Dag van de Arbeid, onderzoeken we of ons arbeidsethos opgelegd is, of een instinct. Liggen we allemaal niet liever op bed? Is het zo erg om te niksen, uit te vreten, na te laten, uit te stellen, te talmen, een uitkering te trekken? We hoeven toch niet allemaal om 7 uur op te staan? Is het niet heerlijk om de stekker er zo nu en dan uit trtrekken, en de hoorn er naast te leggen? Weet je wat we doen? We doen helemaal niks!

Voor beide avonden kunnen stukken en scènes worden aangeboden. Maximaal 20 minuten. Reken op 1½ minuut per pagina bij dubbele regelafstand en 12 puntsletters. Op papier naar Bachstraat 20, 1077 GG, Amsterdam. Via mail naar dit adres: melle.melle@tiscali.nl. Onder vermelding van het thema, naam, adres. Voorwaarde is dat de schrijver aanwezig is bij de lezing, dus stuur geen stukken in voor een avond waarop je van tevoren weet niet te kunnen. Zodra de avond is samengesteld krijgen alle inzenders bericht.