STAYOKAY

75 jaar hostels in Nederland

Het hedendaagse Stayokay hostel lijkt weinig op de herberg van weleer

Amsterdam, 2 april 2004. Maandag 5 april 2004 viert hostelketen Stayokay haar 75-jarig jubileum. Wat in 1929 begon met 8 herbergen is uitgegroeid tot een moderne keten van 30 hostels. Stayokay bestaat 75 jaar en heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Ten opzichte van andere budgetaccommodaties onderscheidt Stayokay zich door de unieke locaties en een informele sfeer. Na 75 jaar blijft de keten van 30 hostels moderniseren en elk jaar weer nieuwe arrangementen aanbieden.

Modernisering
Na de oprichting in 1929 staat Stayokay pas sinds 1990 financieel op eigen benen. Daarvoor kreeg de hostelketen subsidie van het rijk. De privatisering was geen straf, eerder een zegen stelt Karina Schilte, directeur Stayokay; de zelfstandigheid heeft veel opgeleverd. In 1929 telde het aantal overnachtingen 8.575. In 75 jaar is dit gestegen naar ruim 826.000 overnachtingen per jaar. De dertig hostels van Stayokay zijn de afgelopen tien jaar een voor een gerenoveerd. Momenteel zijn er een aantal grote projecten opgestart. In Amsterdam wil Stayokay een nieuw hostel voor internationale reizigers aankopen. Op Texel en in Maastricht worden twee geheel nieuwe hostels gebouwd. Het hostel in Domburg is gevestigd in het middeleeuwse kasteel Westhove. Het interieur wordt, met herstel van het oorspronkelijke karakter, aangepast aan de eisen van deze tijd. De buitenkant van het hostel en de kasteeltuin wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht. Renovaties als deze staan symbool voor de modernisering van Stayokay. We luisteren naar de wensen van de gast, dat betekent moderniseren maar juist ook het behouden van de waarden die onze gasten zo waarderen, aldus Schilte.

30 hostels, vele actieve mogelijkheden
De hostels van Stayokay zijn ten opzichte van andere betaalbare verblijfsaccommodaties prachtig gelegen. De hostels zijn van oudsher gevestigd in oude villa's, middeleeuwse kastelen en landhuizen. De faciliteiten in en rondom het hostel zijn geschikt voor jong en oud. De grote slaapzalen van 75 jaar geleden hebben plaatsgemaakt voor twee-, vier-, en zespersoonskamers. De kamers zijn eenvoudig maar comfortabel en hebben een eigen badkamer en toilet. Stayokay wil dat in de hostels een informele sfeer heerst en gasten makkelijk contact met elkaar kunnen maken. De gasten ontmoeten elkaar bijvoorbeeld in de bar, op het terras of tijdens een van de vele activiteiten die de hostels organiseren. Het ruime aanbod aan arrangementen is gericht op diverse doelgroepen: van zeehondjes kijken voor de kinderen, fiets- en wandelroutes door de natuur voor volwassen tot zeeraften en spectaculaire mountainbiketochten voor sportievelingen.

Over Stayokay
Stayokay is een keten van 30 hostels die verspreid liggen over heel Nederland. De hostels liggen op verrassend mooie plekjes, in de duinen, in de bossen, aan het water of in de stad. De Stayokay hostels bevinden zich in unieke gebouwen, van modern tot kasteel of landhuis. Stayokay is onderdeel van Hostelling International, waarbij wereldwijd meer dan 4.000 hostels zijn aangesloten in ruim 60 landen. De organisatie telt 42.500 leden die met hun Stayokay card, de ledenkaart, profiteren van vele voordelen in binnen- en buitenland.

Stayokay hostels
Een hostel is een verblijfsaccommodatie waar het draait om de informele ongedwongen sfeer, waar volop gelegenheid is andere mensen te ontmoeten. Je slaapt op een comfortabel stapelbed, de meeste kamers hebben eigen douche en toilet. In het restaurant kun je prima eten en bij een overnachting is het ontbijt altijd inbegrepen. Dit alles voor een leuke prijs. Ieder hostel heeft een gezellige bar. Vanuit het hostel kun je samen actief eropuit. In en direct rondom het hostel vermaken jong en oud zich prima door de vele recreatieve mogelijkheden. Overnachten is mogelijk vanaf 16,80 euro p.p.p.n inclusief ontbijt.

Voor meer informatie (