Beers Bedrijfsauto

Scania Fleet Management - Professionele diensten op flexibel platform

05/04/2004

Scania Interactor 600, een complete onboard PC (klik voor grotere foto) In combinatie met de introductie van de R-serie, presenteert Scania haar complete serie Fleet Management diensten die nu opnieuw is uitgebreid. Tot de mogelijkheden behoren voertuigmanagement met diverse controle- en servicefuncties, transportbeheer inclusief positiebepaling, chauffeursadministratie met berichtenverzending en
-ontvangst. Daarnaast biedt het systeem beveiligingsondersteuning met diefstal- en zone-alarm en verschillende ondersteuningsfuncties die het rijden vergemakkelijken. Verder zijn op sommige markten twee nieuwe, geavanceerde on-board PC's leverbaar die een platform voor toekomstige uitbreiding vormen. De apparatuur kan ook in vrachtauto's van andere merken worden gebruikt.

Scania Fleet Management, dat een open IT-architectuur heeft, levert diensten waarmee chauffeursondersteuning, beveiliging en transport- en voertuigbeheer op maat kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van de individuele klant. Daardoor is het voor iedereen geschikt - van eigen rijders tot vervoerders met een groot wagenpark met materieel van verschillende merken.

De belangrijkste vrachtautofabrikanten in Europa zijn overeengekomen om in hun fleet managementsystemen een gemeenschappelijke standaard toe te passen. Dit betekent dat Scania's systeem ook in trucks van andere merken, die aan de standaard voldoen kan worden geïnstalleerd en dus ook in een compleet wagenpark, dat gevolgd kan worden via het Scania Fleet Management Portal.

Open architectuur

Scania's fleet managementsoftware en on-board computersystemen werken alle op basis van Windows. Het voordeel hiervan is dat systemen van derden heel gemakkelijk op dezelfde computer kunnen worden aangesloten en kunnen draaien. Hierbij kan b.v. gedacht worden aan transportbeheersystemen die op maat zijn gemaakt voor een klant. De systemen bewijzen ook goede diensten bij het trainen van chauffeurs en het op peil houden van hun rijvaardigheid.

Op veel markten biedt Scania een on-board platform in de vorm van een hand-held computer. Op sommige markten introduceert Scania nu daarnaast twee geavanceerde PC's met touch-screen en één voor de R-serie en één voor wagenparken met verschillende merken, waaronder de Scania 4-serie.

Fleet managementdiensten

De kantoorfuncties werken op Internet-basis via het gebruiksvriendelijke Scania Fleet Management Portal. De kantoorinterface op Internet-basis omvat de volgende functies:


· Tracking · Berichtenverzending en -ontvangst · Ritgegevens per voertuig, inclusief verschillende verslagen

· Zone-alarm · Positiebepaling · Activiteitenregistratie chauffeur*
*alleen verkrijgbaar in Nederland

On-board systemen

Het systeem voor in de cabine dat op de meeste markten wordt geleverd, is de Compaq iPAQ palmtop computer met een touch-screen met uitstekende grafische eigenschappen, een gemakkelijke gebruikersinterface en een grote serie andere handige functies.

De Scania Communicator 100 is een communicatiesysteem op GSM-basis waarmee de voertuiggegevens en -positie naar kantoor kunnen worden verzonden. Het systeem kan worden uitgebreid met een functie die inkomende gesprekken aanneemt.

De Scania Interactor 100 bestaat uit een op het dashboard gemonteerde palmptop-computer die met de CAN-bus van het voertuig communiceert. Dit systeem kan een groot aantal voertuigparameters registreren en verslagen produceren om verschillende chauffeurs, routes, verbruikscijfers, rijstijlen, enz. met elkaar te vergelijken. De palmtop moet met een PC op kantoor worden gesynchroniseerd om de gegevens te analyseren. Leverbaar voor de Scania 4-serie en andere merken.

De Scania Interactor 200 biedt daarnaast de mogelijkheid van GSM-communicatie met kantoor en een groot aantal andere functies die de chauffeur tijdens het rijden ondersteunen:


· Ritgegevens
·
Routeplanning
·
Berichtenverzending en
-ontvangst

· Positiebepaling · Activiteitenregistratie van de chauffeur* · Navigatie met gesproken instructies als optie

· Alarm · Geïntegreerde hands-free GSM-telefoon
· Diefstalalarm

* alleen verkrijgbaar in Nederland

On-board PC's

De twee krachtige PC's met 10.4" touch-screen die op sommige markten leverbaar zijn, zijn speciaal ontworpen voor moeilijke operationele condities, zoals schokken, trillingen, stof en grote temperatuursverschillen. Een optioneel keybord zorgt voor complete PC-functionaliteit op Windows-basis.

De Scania Interactor 500 is leverbaar met bevestigingen voor andere vrachtautomerken en de Scania 4-serie modellen. De Interactor 500 biedt de mogelijkheid van GSM-communicatie met kantoor evenals volledige controle en ondersteuning via het Scania Fleet Management Portal (zie bij de Interactor 200).

Aangezien het Interactor 500 systeem op basis van Windows werkt, is het tevens volledig compatibel met een groot aantal softwarepakketten van derden, b.v. voor logistiek en transportbeheer. Ook kan het worden aangesloten op een camera waarmee de chauffeur achter het voertuig kan kijken. Naast draadloze communicatie met kantoor, vindt de installatie en uitlezing van softwaregegevens plaats door middel van USB.

De Scania Interactor 600 is uitsluitend leverbaar voor de nieuwe R-serie, waar het fraai geïntegreerd is in het langere, gebogen dashboard. Dit systeem biedt alle functionaliteit van de Interactor 500. Het heeft een grote touch-screen, een USB-poort en een CD-DVD lezer/speler die de mogelijkheid van on-board entertainment en TV biedt.

© Copyright Scania 2004 All rights reserved.