Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Levensechte mammoet op transport naar Gaia Park

EMMEN/KERKRADE - Een levensechte, levensgrote mammoet, gemaakt door kunstenaar Frans Frijmuth en zijn zoons Maurice en Marc uit Emmen, gaat dinsdagmorgen op transport naar de Apenheul in Apeldoorn. Over een half jaar krijgt het préhistorische beest een definitieve plek in het nieuwe Gaia Park in Kerkrade.

De mammoet is vervaardigd van polystireen (piepschuim). Om er een stevig geheel van te maken is er 150 kilo polyurethaanhars en zestig kilo polyurethaanlijm gebruikt. De lijm was nodig om alle haar te plakken. Frijmuth vertelt ruim vier maanden aan de mammoet te hebben gewerkt. ,,Een van de moeilijkste problemen was het juiste haar te vinden. We zijn bij een touwfabriek geweest, maar we konden het niet vinden. Toen we weggingen zagen we in een hoekje een rolletje touw liggen wat precies geschikt bleek voor ons doel. Het had de juiste dikte en de structuur. We hebben er vervolgens een halfproduct van kunstvezel van laten maken. Met de hele familie hebben we daarna zitten kammen. Na het plakken is het in de goede kleur gespoten. Al met al hebben we vijf kilometer haar verwerkt.''

Frans Frijmuth heeft bijna 25 jaar in het Noorder Dierenpark in Emmen gewerkt. Na het vertrek van de familie Rensen, de vorige eigenaren van het park, begon Frijmuth voor zichzelf. Zo maakte hij een walvis voor Naturalis in Leiden en een grote boom voor de Apenheul.

Momenteel is hij aan het werk voor het Gaia Park in Kerkrade. Op de oude voetbalvelden van Roda JC verschijnt een nieuw dierenpark. De mammoet uit Emmen, maakt onderdeel uit van een reis door de tijd. Het Gaia Park wordt de eerste dierentuin in West-Europa met een thema. Het centrale thema is de oneindige samenhang tussen elementen van levende en levenloze natuur op aarde. Vanuit het themagebied Zuid-Limburg maakt de bezoeker een reis in de tijd: zo komen tijdperken aan bod als het Carboon (toen Limburg nog in de tropen lag), het Krijt (toen Limburg nog aan zee lag) en de IJstijd (toen de Poolwind over Limburg blies).

De mammoet, die 2,75 meter hoog is (inclusief tanden zelfs 4,5 meter), twee meter breed en bijna 400 kilo zwaar is, wordt dinsdagmorgen om negen uur op een dieplader van Wetra Transport uit Emmen/Nieuw-Amsterdam geplaatst. Het transport vertrekt tegen tien uur naar Apeldoorn.

De werkplaats van Frans Frijmuth is gevestigd achter Merkx Relatiegeschenken aan de Cornelis Houtmanstraat 6 in Emmen.