Gemeente Tilburg


2-4-2004
Het Laar eerste bestaande bedrijventerrein in Brabant met glasvezelnetwerk
Onno Hoes en Hans Janssen verrichtten eerste graafwerkzaamheden

Bedrijventerrein Het Laar wordt het eerste bestaande bedrijventerrein in Brabant met een glasvezelnetwerk. Vrijdag 2 april verrichtten gedeputeerde Onno Hoes en wethouder Hans Janssen de eerste graafwerkzaamheden voor de aanleg ervan. Met dit nieuwe netwerk kunnen alle aangesloten bedrijven tegen lage kosten profiteren van onder andere een zeer snelle internetverbinding. In totaal nemen ruim 35 van de ca. 100 bedrijven op Het Laar deel aan het netwerk.

Het project met de naam Fastfiber is een initiatief van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), de gemeente Tilburg, de provincie Noord-Brabant, de Kamer van Koophandel Midden-Brabant en de stichting Bedrijvenpark Het Laar. Het is de bedoeling dat het project ook gebruikt kan worden als blauwdruk voor de aanleg van glasvezelverbindingen op andere bestaande bedrijventerreinen.

Het glasvezelnetwerk op Het Laar krijgt een open structuur. Dat betekent dat het voor meerdere internet- en telecomproviders mogelijk is hun diensten aan te bieden. Speciaal voor de inkoop van dataverkeer is een inkoopcombinatie opgericht. Deze gaat voorlopig in zee met KPN Telecom.

Onderzoek van de STEC Group
In opdracht van de BZW en de Kamer van Koophandel heeft de STEC Group onderzocht op welke andere bedrijventerreinen de aanleg van glasvezelnetwerken rendabeler kan worden gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat dit er ongeveer veertig zijn. Het rapport beveelt aan om ook op deze bedrijventerreinen de mogelijkheden van inkoopadvies op het gebied van dataverkeer te onderzoeken. Dit werkt drempelverlagend voor investeringen in glasvezel op bedrijventerreinen. Daarnaast adviseert het rapport om op bedrijventerreinen tenminste mantelbuizen aan te leggen. Dit zijn lege leidingen waar later glasvezel in kan worden aangebracht. Dit maakt eventuele latere aanpassing van de bekabeling relatief makkelijker.

Vooralsnog is eerst bedrijventerrein Het Laar aan de beurt. Naar verwachting zal het nieuwe netwerk nog net voor de zomervakantie in gebruik genomen kunnen worden.