Gemeente Den Haag

april 2004
Helft Hertjes Zuiderpark verhuisd (2 april)

Zeven damherten uit het Hertenkamp in het Zuiderpark zijn vanmorgen, 2 april, verhuisd naar een andere plek in Nederland. Deze verplaatsing is nodig om de hertenbevolking op deze plek gezond te houden. Een erkende dierenhandelaar heeft de dieren op deskundige en verantwoorde wijze verhuisd. In de loop van dit jaar komen twee hindes de vijf achtergebleven herten gezelschap houden.

Om de hertenpopulatie gezond te houden, is het belangrijk inteelt te voorkomen. Daarom is het nodig een aantal jonge dieren uit het Hertenkamp te verplaatsen. Het oppervlak van het Hertenkamp is geschikt voor 12 herten. De hertenbevolking is in drie jaar gegroeid van vijf naar dertien herten.

Over de verplaatsing van de herten heeft de gemeente Den Haag uitvoerig overlegd met de vertegenwoordigers van wijkberaden, gebruikers van het park en ondernemers. Ieder jaar zal de gemeente bezien welke herten moeten verhuizen. Dit besluit hangt af van het aantal geborenen, sterfte en het gedrag van de herten. Bij het Hertenkamp hangen bordjes, die de bezoeker informeren over het vertrek van de zeven damherten.