GroenLinks

GroenLinks stelt meldpunt schrijnende gevallen in

5 april 2004

De komende maanden moeten duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers het land verlaten. Velen van hen hebben een vruchteloos beroep gedaan op de toezeggingen van minister Verdonk alle 'schrijnende gevallen' met haar hart te bekijken. Dat heeft tot nu toe bar weinig opgeleverd.

Minister Verdonk heeft nooit inzage willen verlenen in de manier waarop zij schrijnende gevallen beoordeelt. De Telegraaf berichtte vanochtend dat het maar de vraag is of die beoordeling serieus plaatsvindt. Anonieme IND-functionarissen doen de schrijnende-gevallenregeling af als 'puur natte-vingerwerk'. Het lijkt erop alsof de toch al rammelende IND-checklist, die in februari jl. uitlekte, niet eens wordt gebruikt. Marijke Vos zal de minister hierover morgen tijdens het vragenuurtje om opheldering vragen.

GroenLinks wil met behulp van het meldpunt schrijnende gevallen (www.schrijnendegevallen.nl) inzicht krijgen in de wijze waarop de minister haar beloftes nakomt. GroenLinks roept (uitgeprocedeerde) asielzoekers die een beroep hebben gedaan op de schrijnende gevallenregeling op hier aan mee te werken. Dat kan door het registratieformulier vóór 31 mei in te vullen en op te sturen, liefst voorzien van een foto van de betrokkenen. Eind juni wil GroenLinks alle schrijnende gevallen aanbieden aan de minister.

Marijke Vos