AutoRai

5-4-2004

Louwman Collection toont nieuwe aanwinsten

De Louwman Collection in Raamsdonksveer opent traditioneel op Goede Vrijdag haar poorten voor het publiek. De collectie wordt door de nationale en internationale vakpers betiteld als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld.

Wederom zijn een aantal topstukken toegevoegd, waaronder een vijftal authentieke Spykers en de Mercedes-Benz van Keizer Wilhelm II. Inmiddels omvat de collectie ruim twee honderd bijzondere automobielen, waaronder de grootste collectie authentieke Spykers ter wereld.

De Louwman Collection geeft een boeiend tijdsbeeld van 110 jaar automobielhistorie. Zo verkeren enkele voertuigen nog in hun oorspronkelijke, ongerestaureerde staat, waarbij soms honderd jaar oude gebruikssporen nog te vinden zijn. Andere zijn zeldzaam doordat er slechts een enkel exemplaar van vervaardigd is. De contrasten tussen majestueuze luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig en de eerste pogingen tot betaalbare gezinsautos zijn soms scherp. Uit de vormgeving en techniek van de meeste autos spreekt het verschil tussen de Amerikaanse, Japanse en de nationale Europese culturen.

Spyker Nederlands cultuurhistorisch erfgoed
Door de overname van de collectie Lips (Autotron) beschikt de Louwman Collection over de meest complete authentieke Spyker-collectie ter wereld. Maar liefst twaalf Spykers van de nog veertien overgebleven Spyker automobielen behoren tot de collectie. Spyker was de eerste Nederlandse autofabrikant van wereldfaam en produceerde onder meer de eerste zescilinder én vierwielaangedreven auto ter wereld. Deze auto is een van de pronkstukken.

Keizer Wilhelm II
De Mercedes-Benz type 500 Nürnburg van Keizer Wilhelm II uit 1933 behoort ook tot de nieuwe aanwinsten van de Louwman Collection. De Duitse Keizer leefde vanaf het einde van de eerste wereldoorlog als balling op het landgoed Huize Doorn in Nederland. De auto is lichtgepantserd en de wielophanging is rondom verzwaard. De auto weegt 2.750 kg.

Dudok benzinestation
In de naoorlogse jaren ontwierp de befaamde architect Dudok een serie van 150 benzinestations voor Esso. Eén van de nog twee overgebleven benzinestations heeft onlangs een definitieve plaats gekregen op het terrein van de Louwman Collection in Raamsdonksveer. Dit bijzondere voorbeeld van historisch industrieel erfgoed is in 1954 gebouwd en stond tientallen jaren langs de A2 bij Vinkeveen.

Openingstijden, prijs en locatie
De Louwman Collection is te bezichtigen vanaf Goede Vrijdag 9 april, dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Koninginnedag gesloten. De toegangsprijs bedraagt 8,- p.p., kinderen t/m 12 jaar en 65+ 4,- p.p.. Gratis parkeergelegenheid. Het museum is gelegen aan de A27, Breda - Gorinchem, afrit 20 Geertruidenberg.

Louwman Collection - Nationaal Automobiel Museum Steurweg 8, 4941 VR Raamsdonksveer, tel. (0162) 585400 www.louwmancollection.nl