Gemeente Haarlem


5 april 2004
sector Stadsbeheer

88/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


'Bomen in Haarlem' op gemeentesite

De gemeente zet de informatie over bomen in Haarlem op de site www.haarlem.nl. Op woensdag 7 april lanceren wethouder Berny Martini van Natuur en Landschap en raadslid Lukas Mulder van Groen Links deze nieuwe internetsite. Om 10:00 uur gaan zij samen digitaal een boompje planten. Vanaf dat moment kan iedereen op www.haarlem.nl informatie vinden over onder andere het belang van bomen in de stad, de kwaliteit van het bomenbestand, de iepziekte, de bomenbalans binnen de gemeente Haarlem en het onderhoud van openbare bomen binnen de gemeente. In het kader van de Nationale Boomfeestdag wordt er deze dag ook een echte boom in de grond gezet. Wethouder Berny Martini plant samen met leerlingen van groep 8 van basisschool De Kring een prinses Amalia lindeboom op het Schapenplein.

De oorspronkelijke datum van de Nationale Boomfeestdag was gepland op woensdag 24 maart, maar dat is in verband met het overlijden van prinses Juliana verplaatst naar woensdag 7 april. De Koningslinde, prinses Amalia lindeboom, is speciaal gekweekt voor de geboorte van prinses Amalia. Rondom de boom wordt een mooi hekwerk geplaatst met een plaquette. De Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert al sinds 1957 de Nationale Boomfeestdag met als doel de kinderen op een positieve manier meer te betrekken bij de natuur, zodat zij zich er ook voor gaan inzetten. De leerlingen van basisschool De Kring planten in het kader van de Nationale Boomfeestdag ook enkele leilinde bomen in de Lange Wijngaardstraat.

Tijdens het stadsgesprek over het groen in Haarlem in 2001 is naar voren gekomen dat de bewoners in Haarlem meer behoefte hebben aan informatie over de bomen in Haarlem. Zij weten bijvoorbeeld niet dat de afgelopen tien jaar het aantal bomen in Haarlem is toegenomen. De inwoners van Haarlem zijn erg betrokken bij het groen in hun woonomgeving en in de stad. Dit komt vooral naar voren als er maatregelen genomen moeten worden op het gebied van onderhoud, snoeien en kappen van bomen. Dit maakt dan veel reacties los omdat men bang is dat er bomen in de stad onnodig verloren gaan of een verarming van het groenbeeld ontstaat. De gemeente wil haar inwoners meer duidelijkheid, informatie en inzicht geven over wat het gemeentelijk beleid rond bomen is. Daarom is deze site in het leven geroepen, bewoners hebben 24 uur per dag de gelegenheid om informatie te vinden over bomen in Haarlem. Daarnaast kunnen zij ook op de site hun mening achterlaten over wat zij van de site 'Bomen in Haarlem' vinden.


Niet antwoorden op deze mail; eventuele reactie naar contactpersoon in persbericht