SIEMENS NEDERLAND N.V.


Den Haag, 5 april 2004
Veel Nederlanders vertonen thuis opvallend gedrag tijdens het bellen

Zo'n 25% van de Nederlanders geeft toe televisie te kijken tijdens het bellen. Meer dan de helft (55%) van de respondenten houdt de hoorn wel eens weg tijdens het telefoneren. Uit een Europees onderzoek naar het belgedrag blijkt dat we slechts met een half oor luisteren naar diegene met wie we spreken. Het onderzoek wijst verder uit dat we liever bellen met familie dan met vrienden. Als we konden afluisteren, dan zouden we het liefst willen weten wat minister-president Balkenende aan de telefoon te zeggen heeft.

In opdracht van Siemens Mobile voerde het internationale onderzoeksbureau KRC research in Londen het onderzoek uit 'Hoe gebruik jij thuis je telefoon?'. Aan het telefonisch onderzoek namen 13 Europese landen deel waar onder Nederland. Per land werden 500 mensen ondervraagd. Op dit moment is de DECT (Digitally Enhanced Cordless Telephone)-telefoon de meest populaire telefoon om thuis mee te bellen. Maar liefst 97% van alle verkochte draadloze telefoons zijn DECT-telefoons. Siemens is in Nederland marktleider op dit gebied.

De meest opvallende onderzoeksresultaten:

Algemeen belgedrag


-54% van alle respondenten belt met een draadloze telefoon. Nederland (73%) vormt samen met Duitsland (76%) en Noorwegen de top 3. De Engelsen (16%), Italianen (13%), Russen (10%) en Duitsers (10%) bellen meer dan 8 uur per week via hun vaste telefoon. Gemiddeld bellen de meeste mensen minder dan 2 uur per week (72%). De Nederlanders zijn niet zo belgraag: slechts 3% belt meer dan 8 uur per week, evenals de Fransen, de Zwitsers en de Zweden.

-Een kwart van de Nederlanders kijkt voor het opnemen via de nummerweergave door wie ze worden gebeld. De Zweden doen dit nog vaker (29%).

-2 op de 10 bellers kijkt TV tijdens het bellen. Daarmee is TV kijken (18%) de meest populaire bezigheid tijdens het bellen. Nederlanders scoren boven het gemiddelde met 25%. De Engelsen spannen de kroon met 28%.

Wie bellen we?

-Meer dan 70% van alle respondenten belt het meest met familie.
-De top 3 van wie we het meest internationaal bellen: familie (36%), vrienden (17%) en moeders (15%). Vaders scoren beduidend lager met 2%.

-Opvallend is dat Nederland geen vrienden in de top drie heeft staan. Op 1 staat ook 'familie' (35%), op 2 staat 'moeder' (14%) en op 3 'anderen' (12%).

-De Fransen zijn de echte 'moederskindjes'. Welgeteld 27% van hen belt het meest met zijn/haar moeder.

-De Russen bellen liever met vrienden (30%) dan met familie (26%).

Slechte telefoonmanieren

-Op nummer 1 van slechte telefoonmanieren staat 'de hoorn weghouden terwijl de ander doorpraat (42%)'. De Duisters zijn hier het meest bedreven in met 61%. Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) geeft toe dit wel eens te doen.

-Op de 2e plaats staat 'de hoorn erop gooien' (35%). In Engeland gooit zelfs meer dan de helft van de bellers wel eens de hoorn er op (52%). Zo'n 3 op de 10 Nederlanders (33%) gooit de hoorn er wel eens op.
-9% van de Nederlandse ondervraagden geeft toe wel eens te boeren tijdens het telefoongesprek. Bijna één tiende van alle mensen laat wel eens een boer aan de telefoon (9%). In Zweden komt dit zelfs 2 keer zo vaak voor (18%).

-15% geeft toe zich wel eens voor iemand anders te hebben voorgedaan. De Polen misleiden het meest met 20%. Nederland scoort ook goed met 18%.


-Het stiekem opnemen van een telefoongesprek wordt nogal eens in Frankrijk gedaan (5%), daar waar het internationale gemiddelde op 3% ligt.

-10% van alle respondenten zou het liefst de regeringsleiders van hun land (13% van de Nederlanders) willen afluisteren. De Russen luisteren liever hun ex-geliefde af (3%), terwijl de Turken het liefst hun grootste vijand afluisteren (6%).