Ingezonden persbericht


Persbericht 5 april 2004

Dick Pels wint de Socrateswisselbeker 2004

De geest van Pim is het beste filosofische boek

De Socrateswisselbeker 2004 voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofische boek van het afgelopen jaar is toegekend aan Dick Pels voor zijn boek De Geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Amsterdam, Anthos, ISBN 90-414-0767-7).

De bekendmaking geschiedde afgelopen zaterdagavond, 3 april, tijdens de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis in Amsterdam. Bij de wisselbeker hoort een bedrag van E 500. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Filosofie Magazine. De andere genomineerden waren Ger Groot, Joke J. Hermsen, Gerrit Manenschijn en Bart Jan Spruyt. De jury werd gevormd Hans Achterhuis (Universiteit Twente), Stine Jensen (Vrije Universiteit/NRC Handelsblad), Daan Roovers (Filosofie Magazine) en Marnix Verplancke (De Morgen/Knack).

In De geest van Pim reconstrueert de socioloog en publicist Dick Pels uit een enorme verzameling columns, boeken, interviews en toespraken het politieke gedachtegoed van Pim Fortuyn. Pels beperkt zich daarbij niet alleen tot het fenomeen Fortuyn, hij beschrijft ook de ideologische verschuivingen binnen het politieke spectrum. Pels analyseert het dandyisme en de stijl van de outsider en hij onderzoekt de band tusen fascisme en democratie. Pels analyseert de opkomst van de mediademocratie, "zonder te vervallen in het obligate cultuurpessimisme dat de massamedia elke serieuze politiek onmogelijk maken", aldus de jury.

De jury noemt De geest van Pim "een urgent en noodzakelijk boek. (.) Als Socrates vandaag nog leefde, dan zou dit het boek zijn waarmee hij de straat op zou gaan om mensen aan te sporen hun grenzen in het denken te verleggen." Meer over het oordeel van de jury op www.maandvandefilosofie.nl

Ook werd tijdens de Nacht van de Filosofie de winnaar van de Serge Heederikprijs voor het beste essay van de hand van een jonge filosoof (tot 28 jaar) bekendgemaakt. De prijs gaat naar de Amsterdamse student Joost Alleblas voor zijn essay "De verbeelding van de geschiedenis".

www.maandvandefilosofie.nl, info@maandvandefilosofie.nl, tel. 020-5310986

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Boekhandels Groep Nederland, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Libris, dagblad Trouw, Uitgeverij Lemniscaat, Uitgeverij Boom/SUN en de Universiteit van Tilburg. De Stichting heeft geen winstoogmerk.

---- --