Gemeente Stede Broec 5-4-2004
West-Friese gemeenten kopen gezamenlijk stroom

De dertien gemeenten in West-Friesland kopen samen groene stroom in. Alle gemeenten hebben het energiecontract getekend. Dit betekent dat in 2004 de gemeentelijke gebouwen en de openbare verlichting in de regio draaien op 100% groene energie.

De dertien gemeenten werken sinds 1994 samen op energiebeleid. Groene stroom levert een bijdrage aan een duurzame energievoorziening en past binnen de klimaatafspraken met Rijk en provincie. De liberalisering van de elektriciteitsmarkt in 2002 was een logische aanleiding voor de gemeenten om gezamenlijk energie in te kopen. Vele kleintjes maken een grote partij. Dat is ook nodig om een interessante marktpartij voor de energieleveranciers te zijn.

Gemeenten kopen gezamelijk groene stroom

Staand rechts wethouder Z.H. Bruijn van Stede Broec

Alle energieleveranciers die een vergunning hebben om in Nederland energie te leveren, zijn uitgenodigd om een offerte te doen. Een leverancier uit Drenthe heeft de meest aantrekkelijke aanbieding gedaan: goede prijs-kwaliteit- verhouding en een transparante bedrijfsvoering. Het contract is getekend voor vijf jaar. Het eerste jaar wordt 100% groene stroom geleverd. De regelgeving voor groene stroom verandert met ingang van 2005. De gemeenten maken zich sterk om ook na 2004 zoveel mogelijk groene stroom af te kunnen nemen.

In de provincie Noord-Holland is Westfriesland de eerste regio die gezamenlijk energie inkoopt.