Eneco

ENECO

ENECO Energie ontvangt minister Brinkhorst (EZ)
Bestuursvoorzitter Blom:
`Afsplitsen netten past niet in Europese context'

Nederland loopt in Europa met splitsingsvoorstellen voor de muziek uit en breekt energiebouwwerk af

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft op maandag 5 april een werkbezoek gebracht aan ENECO Energie in Rotterdam. De minister was daartoe uitgenodigd door de Raad van Bestuur. Namens het management van het energiebedrijf werd de bewindsman ontvangen door bestuursvoorzitter Ronald Blom.

Met zijn bezoek aan ENECO Energie maakte de minister kennis met de dagelijkse praktijk van een van Nederlands grootste energiebedrijven. Hij bezocht onder meer het Call Center, waar hij `real life' een indruk kreeg van de klantenservice van ENECO Energie en de vragen die bij consumenten leven over de vrije energiemarkt en andere energievraagstukken.

Blom hield de minister, die vorige week zijn plannen bekend maakte om de Nederlandse energiebedrijven te splitsen in een leverings- en een netbedrijf, een hard oordeel voor. "Met uw beleid loopt Nederland voor de muziek uit. Maar dat niet alleen: we breken ook ons in de afgelopen tientallen jaren zorgvuldig geconstrueerde energiebouwwerk af, voordat goed en wel de fundamenten van het nieuwe Europese energiehuis zijn gelegd."

Europese Commissie: Vòòr 2010 geen sprake van voordelen Europese energiemarkt voor consument

Zelfs de Europese Commissie (DG Energy & Transport) stelt in haar Strategy Paper `Medium Term Vision for the Internal Electricity Market' van maart 2004 dat er vóór 2010 geen open Europese markt zal zijn.
"Er zijn nog veel belemmeringen voor een sterke regionale Noord-West Europese markt," aldus Blom. Zo verschillen op Europees niveau de diverse nationale regelgevingen sterk, bestaat er veel te weinig grensoverschrijdende transportcapaciteit, zijn er grote verschillen op de `wholesale'-markt, heeft een beperkt aantal nationale spelers een dominante positie en hebben enkele grote private geïntegreerde energiebedrijven de (hoogspannings)netten in handen.

ENECO Energie vindt het `splitsings'-standpunt van het kabinet risicovol en niet in het belang van de consument. "Onze economie vraagt om robuuste energiebedrijven die de met de liberalisering toenemende marktrisico's goed aankunnen. Het voorgestelde beleid verzwakt de huidige energiebedrijven, waardoor straks enkele buitenlandse spelers de dienst zullen uitmaken in Nederland. Dat is niet in het belang van ons land."

ENECO Energie spreekt over kapitaalvernietiging van Nederlandse energiebedrijven, die `voor een appel en een ei' gesplitst zullen worden verkocht en worden overgenomen door financiële consortia.

ENECO Energie maakte de minister tijdens zijn bezoek duidelijk een sterk voorstander te zijn van de liberalisering van de energiemarkt en te hechten aan strakke en scherpe regulering. In dat kader zette Blom de minister uiteen dat ENECO Energie voor haar deel van de energieketen volledig op schema ligt voor de liberalisering van de consumentenmarkt per 1 juli.