Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 5/4/2004


5-4-04: Top amateurkoks Sándor Schiferli en Ilco Louis winnen varkensvleeswedstrijd

Tijdens de spannende finale op de OverHeerlijk beurs is afgelopen zaterdag het team van Sándor Schiferli winnaar geworden van de wedstrijd Het meest verrassende varkensvleesgerecht van Nederland, georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Vlees. Zij hebben daarmee een culinair weekend en de Krulstaartbokaal gewonnen.

De wedstrijd is georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Vlees voor de leden van CCN, oftewel Cuisine Culinaire Nederland. De CCN is een overkoepelende organisatie voor 19 kookverenigingen door heel Nederland, waarbij amateur-koks zijn aangesloten die in clubverband op hoog niveau koken (en eten). De leden zijn uitgedaagd om een zo origineel en verrassend mogelijk voorgerecht en hoofdgerecht met varkensvlees te ontwikkelen, dat niet zou misstaan op de menukaart van een restaurant.

In Nederland staat varkensvlees thuis gemiddeld drie keer per week op het menu. Toch komt varkensvlees afgezien van het varkenshaasje en spareribs maar zelden voor op het restaurantmenu. Dat dit eigenlijk een gemiste kans is voor zowel kok als gast, bewijzen de finalisten.

In een schriftelijke voorronde zijn drie teams uitgekozen die tijdens de finale in een van de kooklokalen van de OverHeerlijk beurs hun gerechten hebben bereid. Het team van Sándor Schiferli heeft volgens de jury uiteindelijk het meest verrassende menu gecreëerd. Het voorgerecht, groene varkenssoep en het hoofdgerecht, Varken Royaal (vleestompouce met diverse garnituren) zijn volgens de jury zeker geschikt om op de menukaart van vele restaurants te verschijnen.

De jury bestond uit meesterkoks Karl Trompert en Ad Janssen (o.a. bekend van 1000 seconden en Middag Magazine) en Monique ten Cate van het Voorlichtingsbureau Vlees.

De winnende gerechten:
Groene varkenssoep
Varkenstompouce met zuurkool en pastinaakpuree