Politie Friesland

Politieberichten 2/4 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Fryslan 02-04-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844

Aldeboarn: bermbrandje
Donderdag omstreeks 17.30 uur werd melding gemaakt dat de strook berm langs de Fjurlanswei in brand stond. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand geblust. Aangever was een 57-jarige inwoner van De Knipe.

Oudemirdum: diefstal uit en auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een geparkeerd staande auto in een parkeervak aan de Flechtreed.Via het inslaan van een zijruitje kwam men binnen. Weggenomen is een laptop. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoner van Oudemirdum.

Harkema: man valt uit boom
Donderdag omstreeks 11.40 uur werd melding gedaan dat een man uit een boom was gevallen en zwaar gewond was. De man, een 64-jarige inwoner van Hijum, was op een erf aan de Nijewei een boom aan het inkorten. De tak, waar hij mee bezig was knapte plotseling en bij naar beneden vallen, nam de tak de 64-jarige mee. Deze kwam ongelukkig op de grond. Was eerste niet aanspreekbaar. Trauma-helikopter is ter plaatse geweest, maar de man is uiteindelijk onder politie-escorte per ambulance overgebracht naar MCL Zuid met diverse botbreuken.

Noordoost Fryslân: verkeerscontrole
Op 1 april werd in Surhuisterveen, Kollumerzwaag en Buitenpost een verkeerscontrole gehouden. Er werden veertig bromfietsers en vijfendertig automobilisten gecontroleerd en in totaal drieënvijftig processen-verbaal uitgeschreven. In Surhuisterveen lag het accent op bromfietsers waarbij dertig bromfietsers gecontroleerd werden. Dertien bromfietsers reden te snel, een bromfietser had geen
bromfietscertificaat/rijbewijs en een bromfietser kon geen verzekeringsbewijs tonen. Al deze overtreders ontvingen een proces-verbaal.
Aan Foarwei in Kollumerzwaag en aan de Jeltingalaan in Buitenpost werd met name op de draagplicht van de autogordel gelet. Hierbij werden negenentwintig bestuurders bekeurd omdat ze de autogordel niet droegen. Daarnaast reden twee bromfietsers te snel, hadden vier bestuurders geen rijbewijs bij zich, maakten twee fietsers geen gebruik van het verplichte fietspad en werd een radardetector in beslag genomen. Ook deze weggebruikers kregen een proces-verbaal. De verkeerscontrole van afgelopen donderdag werd door acht agenten, inclusief vier motoragenten uitgevoerd. Verder werd voor de bromfietscontrole gebruik gemaakt van een rollerbank en een rollerbanktester. In verband met de verkeersveiligheid gaat de politie in Noordoost Fryslân vaker verkeerscontroles uitvoeren met aandacht voor snelle bromfietsen, excessief verkeersgedrag, autogordels en snelheid in 30 kilometer zones.

Twijzelerheide: controle hondenfokkers
Dinsdag verleende de politie en de Landelijke Inspectie
Dierenbescherming assistentie aan de Algemene Inspectiedienst tijdens een controle van vijftien hondenfokkers in en rond Twijzelerheide. Twee fokkers kregen een waarschuwing in verband met bedrijfsmatig fokken terwijl ze niet de nodige papieren hadden. Enkele fokkers kregen de toezegging dat er op korte termijn een hercontrole plaats zal vinden in verband met het welzijn van de honden. De controle van afgelopen dinsdag werd mede uitgevoerd naar aanleiding van klachten van omwonenden. In vergelijking met een vergelijkbare controle vier jaar geleden, zijn de activiteiten van de illegale fokkers afgenomen. Ook werden er geen schrijnende gevallen geconstateerd waarbij dieren ernstig verwaarloosd waren.

Oudemirdum: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd een tweede auto opengebroken. Deze auto stond ook geparkeerd op de Flechtreed. Het slot aan de passagierszijde werd opengebroken. Weggenomen werd een radio-cdspeler. Aangifte werd gedaan door een 66-jarige inwoner van Oudemirdum.

Lemmer: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 12.00 uur werd in een supermarkt aan de Lijnbaan een 65-jarige winkeldief uit Lemmer aangehouden. Hij had een busje Zwitsal crème weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 47-jarige inwoner van Lemmer. Afgehandeld via Kort-Om.