Politie Groningen

Persberichten zaterdag 3 april 2004

Provincie Groningen, 03-04-2004 -

Groningen: bromfietser gewond bij aanrijding
Een 23-jarige man uit Groningen is vrijdagavond op de kruising Van Iddekingeweg met de Multatulistraat gewond geraakt bij een verkeersongeval. De man reed op zijn bromfiets en verleende op de kruising geen voorrang aan een 26-jarige automobilist uit Groningen. Een aanrijding was het gevolg, waarna de bromfietser ten val kwam. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: grote hennepkwekerij in loods opgerold
De politie heeft vrijdagmiddag in een loods aan de Koningsweg een grote hennepkwekerij opgerold. De politie trof in de loods een in werking zijnde hennepplantage aan met 5600 kleine hennepstekken, 80 grote hennepstekken en 300 hennepplanten aan. De politie heeft de hennepkwekerij met stadswachten en medewerkers van de milieudienst opgeruimd. Alle stekken en planten met toebehoren zijn in overleg met justitie vernietigd. In het betreffende pand heeft de politie ook in 1999 een hennepkwekerij opgerold. De huurder van het pand zal door de politie worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer voor vernieling aangehouden
In de Poortstraat heeft de politie vrijdagavond een 31-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. De Stadjer had met en bij de woning van een 34-jarige man en zijn 33-jarige vriendin onenigheid gekregen. De verdachte werd hierop zo kwaad dat hij met een metalen voorwerp in de richting van de man en zijn vriendin sloeg. Hierbij sloeg hij een ruit in van de voordeur van de woning. De bewoners alarmeerden vervolgens de politie, waarna de Stadjer even later in de Poortstraat kon worden ingerekend. Hij werd op het politiebureau gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: alcomobilist op herhaling moet rijbewijs inleveren De politie heeft vrijdagavond in de Pelsterstraat een 26-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Een alcoholcontrole wees een blaastest op straat uit dat de Stadjer alcohol had gedronken. Hij werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat de alcomobilist 1,15 promille alcohol in zijn bloed had. Bij navraag bleek dat de Stadjer binnen vijf jaar voor de vierde keer was aangehouden voor rijden onder invloed. Hierop moest de man zijn rijbewijs inleveren. Hij verklaarde zijn rijbewijs al een tijdje kwijt te zijn. Hierop werd de auto van de verdachte op het politiebureau gestald. De man kan zijn auto terugkrijgen, zodra hij zijn rijbewijs inlevert. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagnacht op het Schuitendiep een 39-jarige man uit Ulrum aangehouden voor rijden onder invloed. Een alcoholcontrole wees een blaastest op straat uit dat de automobilist alcohol had gedronken. Hij werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat de alcomobilist 1,35 promille alcohol in zijn bloed had. Hierop moest de man zijn rijbewijs inleveren. Hij verklaarde zijn rijbewijs op zijn huisadres in Ulrum te hebben liggen. Hierop trof de politie in de auto van de verdachte het rijbewijs aan, waarna het document werd ingevorderd. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vijf autos vernield door groep jeugd
Door een onbekende groep jeugd zijn vrijdagnacht in de Dirk Huizingastraat vijf autos vernield. Van vier autos werden de buitenspiegels vernield en van een auto werd een portierraam ingeslagen. Een getuige had de groep jeugd zien lopen en waarschuwde de politie. De politie constateerde de schade. Bij onderzoek in de omgeving werd de groep jeugd niet meer aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: rustige nacht in de binnenstad
De nacht is vrijdag in de binnenstad rustig verlopen. Tijdens de voetsurveillance van de politie werden negen bekeuringen uitgedeeld voor zes verkeersovertredingen, een keer wildplassen en twee keer drinken op straat. Twee mannen, een 19-jarige man uit Groningen en een 24-jarige man uit Eindhoven beledigden op de Grote Markt zonder enige aanleiding twee passerende politieagenten. Beiden werden aangehouden en op het politiebureau gehoord. Beiden mochten na verhoor het bureau verlaten. De politie maakt tegen beiden proces-verbaal op.

Groningen: woninginbreker aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht op de Spilsluizen NZ een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor woninginbraak. De Stadjer werd door een 25-jarige man op heterdaad in een woning aan de Oude Ebbingestraat betrapt. Hierop wist de man, die in de woning van zijn vriendin sliep, de inbrekers in eerste instantie te overmeesteren. De verdachte begon de man vervolgens te bedreigen, waarna hij wist te ontkomen. Hierop alarmeerde de 25-jarige de politie en gaf hij een signalement door. De politie kon even later de verdachte op de Spilsluizen inreken. Hij is ingesloten. De politie trof bij de inbreker een jas aan en een tas met onder meer een mobiele telefoon, batterijen, kleding en een aantal cds. De politie onderzoekt de herkomst van de goederen en op welke wijze de verdachte in de betreffende woning is gekomen. De inbreker wordt vandaag gehoord.

Groningen / Ten Boer: snelheidscontroles leiden tot 92 bekeuringen De politie heeft vrijdagmiddag op twee locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Beneluxweg in Groningen passeerden 2180 voertuigen de snelheidsmeter. Hierbij reden 77 bestuurders te hard. De snelste rijder reed 111 km/uur, waar 70 km/uur is toegestaan. De controle op de ringweg duurde 2 uur. Ook controleerde de politie op de Provincialeweg N360 in Ten Boer. Op deze weg werden 2040 voertuigen gecontroleerd, waarvan 15 bestuurders de maximumsnelheid overschreden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. Hier duurde de controle ook twee uur.

Roodeschool / Loppersum / Bedum: verkeersovertreder moet boetes betalen
Een 34-jarige man uit Groningen heeft vrijdagmiddag een alcoholcontrole op de Hooilandsweg in Roodeschool duur moeten betalen. De controlerende politieagenten zagen dat de auto van de Stadjer een gladde band had en bleek daarnaast zijn auto niet verzekerd te zijn. Ook kon de automobilist zijn rijbewijs niet tonen. Voor alle drie feiten kreeg de Stadjer bekeuringen uitgereikt. Ten slotte bleek dat de man nog twee vonnissen had openstaan en in totaal ruim 500 euro moest betalen. Hij betaalde de openstaande boetes en kon daarna het politiebureau verlaten. Bij de alcoholcontrole in Roodeschool, de Wijmersweg in Loppersum en de Waldadrift in Bedum werden in totaal 1309 blaastesten afgenomen. Een bestuurder kon vanwege een medische indicatie geen geldige blaastest op het politiebureau afleggen. Hierop werd een bloedproef afgenomen van de bestuurder.

Uithuizen: alcomobilist rijdt in sloot
De politie heeft vrijdagnacht op de Moeshornweg een 50-jarige man uit Warffum aangehouden voor rijden onder invloed. De Warffumer werd in zijn auto door de politie gesignaleerd, terwijl hij slingerend reed. De politieagenten gaven de man een stopteken, maar gaf hij hieraan geen gehoor. Op de Moeshornweg geraakte hij op het fietspad, waarna hij in een sloot gleed. Een blaastest op straat wees uit dat de automobilist alcohol had gedronken. Op het politiebureau gelukte het de man niet om een geldige blaastest af te leggen. Hierop werd van de Warfummer een bloedproef gevorderd en bevolen. Dit weigerde de man. Zijn rijbewijs werd door de politie ingevorderd. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. DE auto van de alcomobilist werd afgesleept door een sleepdienst.

Appingedam: politie houdt vader en zoon aan na bedreiging De politie heeft vrijdagnacht twee mannen van 21 en 49 jaar, beiden uit Appingedam, aangehouden voor bedreiging. De 21-jarige had een lokaalverbod voor een discotheek in de Wijkstraat, maar wilde hij toch de horecagelegenheid binnengaan. De portier van de discotheek liet hem echter niet binnen. Een paar uur later kwam de zoon met zijn vader naar de discotheek om met de portier hierover te praten. Hierbij kwam de vader enigszins bedreigend op de portier over en werd hij met zachte dwang naar buiten gezet. In de hal van de discotheek richtte de vader plotseling een vuurwapen op een beveiligingsmedewerker. Vervolgens liep de vader weg. De zoon raakte vervolgens in gevecht met de portier, maar kon hij even later door de politie worden aangehouden voor bedreiging. De vader werd enige tijd later op de Netweg aangehouden. Vader en zoon zijn beiden ingesloten. De vader had volgens eigen zeggen gedreigd met een nepvuurwapen, die wel goed leek op een echt wapen. Hij had na het incident het wapen in het Damsterdiep gegooid. Beide mannen zullen vandaag worden gehoord. Ook de aangevers en enkele getuigen zullen worden gehoord.

Delfzijl: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft vrijdagnacht op de Zwaluwoever een 37-jarige man uit Delfzijl aangehouden voor vernieling. De Delfzijlster had onenigheid gekregen met zijn 35-jarige ex-vriendin. Bij het verlaten van de woning van de vrouw aan het Kraaienbos stak de verdachte twee banden lek van de auto van de 35-jarige. De man kon even later worden aangehouden. Hij werd ingesloten en zal worden gehoord.

Zuidbroek: politie vindt gestolen auto na inbraak drukkerij Onbekenden hebben vrijdagavond in een drukkerij aan de Europaweg ingebroken. Men forceerde bij de hoofdingang van het pand. De daders namen diverse computerapparatuur weg. Op dat moment kwam de 39-jarige eigenaar van het bedrijf het parkeerterrein van de drukkerij oprijden, nadat hij een inbraakmelding had gehad. Hierop kwam de eigenaar met zijn auto in aanrijding met de personenauto waarin de inbrekers zaten. De daders konden echter ontkomen. De inmiddels gewaarschuwde politie constateerde de inbraak, waarna een onderzoek werd gestart naar de inbrekers. Op de snelweg A7 bij de oprit Zuidbroek trof de politie in het riet de personenauto aan, die door de inbrekers werd gebruikt. In de auto werden diverse beeldschermen aangetroffen. De politie zette direct een zoektocht in met honden, maar konden de inbrekers niet worden getraceerd. Bij nader onderzoek bleek dat op de auto vermoedelijk valse kentekenplaten zaten en dat het voertuig gisteren in Uitgeest is weggenomen. De eigenaar van de drukkerij heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Hoogezand: politie houdt auto-inbrekers aan
De politie heeft vrijdagnacht op de Rembrandtlaan twee mannen van 18 en 19 jaar, respectievelijk uit Hoogezand en Winschoten, aangehouden voor inbraak. Beide mannen werden door surveillerende politieagenten op de Rembrandtlaan bij een personenauto gesignaleerd. Bij het zien van de politie zetten de verdachten het op een lopen. Een portier van de auto stond open en tevens zagen de dienders dat een raampje van de auto was geforceerd. Beide verdachten konden worden achterhaald. De Winschotenaar werd na verhoor in vrijheid gesteld. Hij had volgens eigen zeggen samen met zijn maat in de auto ingebroken en een telefoon weggenomen. Ook zouden beiden een prullenbak in het Oosterpark in brand hebben gestoken. De 18-jarige werd na een kort verhoor ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord. De politie trof bij de Hoogezandster een hamer aan. Dit voorwerp werd in beslag genomen.