Politie Groningen

Persberichten zondag 4 april 2004

Provincie Groningen 04-04-2004 -

Musselkanaal: vernieling ruiten
In 1e Exloërmond heeft de politie zaterdagnacht twee mannen in de leeftijd van 19 en 20 jaar uit 1e en 2e Exloëermond aangehouden. Beide verdachten vernielden aan de Schoolkade in Musselkanaal samen met een derde kompaan, een aantal ruiten van een gebouw. Een getuige zag het voorval gebeurden en belde de politie. Op basis van het signalement werden de drie verdachten in 1e Exloërmond aangetroffen. Twee van hen konden worden opgepakt. De derde wist te ontkomen. De twee aangehouden verdachten zijn naar het politiebureau gebracht. Ze worden na verhoor heengezonden.

Winschoten/Heiligerlee: alcoholcontroles
Op meerdere plaatsen in Winschoten en in Heiligerlee heeft de politie zaterdag alcoholcontroles gehouden. Tijdens de controles werd 856 bestuurders een blaasproef afgenomen. Vijf van hen bleken te veel te hebben gedronken en werden door een ademanalyse meegenomen naar het politiebureau. Tegen alle vijf is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. De alcoholpromillages van de vijf verdachten lagen tussen 0.97 en 1.85. Een 23-jarige automobilist uit Oude Pekela trachtte zich aan het Burgemeester Schönfeldplein Winschoten aan een controle te onttrekken. Hij weigerde mee te werken aan de blaastest en reed met hoge snelheid weg. Hij kon na een achtervolging, waarbij de verdachte met hoge snelheid en zonder het voeren van verlichten probeerde te vluchten. Hij kon aan de Apollolaan in Oude Pekela worden aangehouden. De man werd meegenomen naar het bureau. Bij hem werd 1.85 promille gemeten. De verdachte is niet in het bezit van een rijbewijs. Zijn auto bleek niet APK-gekeurd en is niet verzekerd. De wagen is door de politie in beslag genomen. Bij de controles werden 15 politiemensen ingezet die naast de alcoholcontroles nog 25 processen-verbaal opmaakten voor diverse (verkeers)overtredingen zoals rijden zonder verlichting, rijden zonder rijbewijs, het voeren van ondeugdelijke of verkeerde verlichting, te hard rijden, onverzekerd rijden en voor diverse technische gebreken, waaronder een lekke uitlaat en gladde banden

Winschoten: man mishandelt ex en haar nieuwe vriend
Een 20-jarige man en zijn vriendin (leeftijd nog niet bekend) zijn zaterdagnacht mishandeld in hun woning een de Burgemeester Mr. H.J. Engelkenslaan in Winschoten. De ex-vriend van de vrouw, een 19-jarige man uit Bellingwolde, drong de woning binnen door een ruit van een deur te vernielen. In de woning viel hij de beide slachtoffers aan. Hij gaf de vrouw meerdere kopstoten waardoor ze aangezichtsletsel opliep. Haar vriend sloeg en hij en hij greep meerdere keren bij de keel. Ook vernielde de verdachte een groot gedeelte van de inboedel van de beide slachtoffers. Gewaarschuwde politiemensen konden de verdachte aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Veendam: man aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht aan de Meezenbroekstraat in Veendam een 25-jarige man uit die plaats aangehouden. Politieagenten stelden een onderzoek in naar de vernieling van een abri. Daarbij werd de verdachte aangetroffen op een bouwterrein, waar hij zich zonder noodzaak ophield. De man werd meegenomen. Enige aandeel in de vernieling van de abri kon ten aanzien van de verdachte niet blijken. De man is daarop vrijgelaten. Hij kreeg een bekeuring voor het zich onbevoegd bevinden op het bouwterrein (artikel 461 Strafrecht).

Veendam: gewonde bij ruzie
Bij een ruzie aan Skager Rak in Veendam is zaterdagavond een 20-jarige man uit Dalen gewond geraakt. Het slachtoffer was met zijn hond aan het wandelen en kreeg onenigheid met twee op de fiets passerende mannen. Er ontstond een handgemeen tussen het slachtoffer en één van de fietsers. De verdachte, aangemoedigd door zijn metgezel, sloeg het slachtoffer enkele keren tegen het hoofd en stak hem meerdere keren met een mes in de buik. Het slachtoffer wist te ontkomen en ging terug naar de woning van zijn vriendin. Daar werd de politie gebeld. De man is kort daarna naar een ziekenhuis overgebracht. Hij bleek, naast enkele kneuzingen, ruim 20 oppervlakkige steekwondjes in de buik te hebben opgelopen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Noordhorn: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie zaterdagnacht aan de Rijksstraatweg in Noordhorn een 33-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. De man bleek bij een politiecontrole te veel alcohol te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.7 promille werd gemeten. De man is na verhoor heengezonden met een proces-verbaal en een rijverbod van 8½ uur. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Groningen: belediging (2x)
De politie heeft zaterdagnacht kort na elkaar aan de Grote Markt in Groningen twee mannen aangehouden voor belediging. Een 30-jarige man uit Groningen werd opgepakt omdat hij zonder aanleiding een vrouwelijke politieagent uitschold. De man werd meegenomen maar ontkende de belediging. Volgens hem had een kameraad de agente uitgescholden. De kameraad echter verklaarde weldegelijk te hebben gehoord dat de verdachte de beledigingen tegen de politievrouw uitte. De verdachte is na verhoor heengezonden. Een 18-jarige Groninger werd aangehouden nadat hij en een kameraad onenigheid kregen met personeel van een snackbar over de aankoop van een hamburger. De politie bemiddelde in de ruzie maar toen de verdachte in gaten kreeg dat de agenten niet voor een nieuwe hamburger konden zorgen schold hij de politiemensen enkele keren uit. Hij werd daarop aangehouden en meegenomen. Na verhoor is hij met een proces-verbaal voor belediging heengezonden.

Groningen: alcoholcontroles
Op verschillende plaatsen in de stad Groningen heeft de politie zaterdagnacht gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarbij werd van 1172 bestuurders een blaastest afgenomen. Tien bestuurders negen automobilisten en één bromfietser bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. Ze werden aangehouden en meegenomen naar het bureau voor de ademanalyse. Bij hen werden alcoholpromillages tussen 0.63 en 2.22 gemeten. Alle verdachten werd na verhoor heengezonden. Ze kregen rijverboden opgelegd uiteenlopend van anderhalf tot twaalf uur. Van vier bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd.

Groningen: baldadige Fries
Een 20-jarige man uit Ureterp is zaterdagnacht door de politie aangehouden voor baldadigheid. Surveillerende politiemensen zagen dat de man aan de Grote Markt een gestalde fiets oppakte en die enige meters weggooide. De man is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een bekeuring.

Groningen: man verzet zich tegen aanhouding
Na een vechtpartij met meerdere politiemensen heeft de politie zaterdagnacht aan de Korreweg in Groningen een 26-jarige man uit Groningen aangehouden. De verdachte, die onder invloed van alcohol verkeerde, fietste zonder licht. Hij werd aangesproken door een politiepatrouille en gemaand tot stoppen. De man weigerde dit en reed door. Een politieman wist hem te voet te achterhalen en dwong de fietser tot stoppen. De man werd daarop agressief en er ontstond een vechtpartij met de politiemensen. De verdachte kreeg hulp van een tiental mannen met wie hij samen opfietste. Er ontstond een voor de agenten dreigende situatie waarop zij een beroep deden op andere surveillance-eenheden. Er ontstonden meerdere schermutselingen tussen de groep en de agenten. Daarbij zag de verdachte kans te vluchten. Hij rende de Petrus Hendrikszstraat in maar kon snel worden achterhaald. De man moest behulp van pepperspray worden overmeesterd. Hij is naar het politiebureau gebracht en ingesloten. Bij de vechtpartij liepen twee politiemensen lichte verwondingen op.

Groningen: mishandeling
In een café aan de Friesestraatweg heeft de politie zaterdagavond een 56-jarige man uit de gemeente Slochteren aangehouden. De man wordt ervan verdachte tijdens een ruzie in het café een 38-jarige cafébezoeker een kopstoot te hebben gegeven. Hij werd door gewaarschuwde politiemensen aangehouden en meegenomen naar het bureau. De verdachte is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling.

Groningen: huisvredebreuk
In een supermarkt aan de Oosterhamriklaan in Groningen heeft de politie zaterdagmiddag een 47-jarige man uit Groningen aangehouden. De man werd in de winkel aangetroffen terwijl hij daar tot november van dit jaar niet mag komen. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal voor huisvredebreuk heengezonden.

Groningen: inbreker aangehouden
Aan het Van Brakelplein in Groningen heeft de politie zaterdagmorgen een 34-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt ervan verdacht in een brandgang in ieder geval drie bergschuurtjes te hebben opengebroken. Omwonenden meldden de inbraken en gewaarschuwde politiemensen troffen de verdachte, die geen onbekende is van de politie, in de brandgang aan. Hij had zich verwond bij de inbraken en moest door een arts worden behandeld. De man is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Omdat nog geen van de eigenaren van de bergingen kon worden bereikt, is nog onbekend wat er uit de schuurtjes wordt vermist.

Groningen: man aangehouden
In de Oude Kijk in t Jatstraat in Groningen heeft de politie zaterdagmorgen een 32-jarige man uit Veenhuizen aangehouden. De man werd aanvankelijk liggend op straat door agenten aangetroffen in de Schuitemakersstraat in Groningen. Hij verkeerde onder invloed van alcohol en/of drugs en werd door de agenten gemaand op te staan en door te lopen. Dat deed hij. Enige tijd later troffen de agenten de man weer aan in de Oude Kijk in t Jatstraat. Hij had een tas bij zich waarvan hij de inhoud probeerde te slijten aan voorbijgangers. De politiemensen stelden een onderzoek in en troffen in de tas van de verdachte 90 Cds aan. Die zijn vermoedelijk afkomstig van diefstal. De verklaarde ze voor 30 euro te hebben gekocht. Hij is daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau. De Cds zijn in beslag genomen. De verdachte is na verhoor met een proces-verbaal voor heling heengezonden.