Politie Groningen

Politie lost gewapende overvallen op (02/04/04)

Groningen / Oldekerk 02-04-2004 - Met de aanhouding van een 29-jarige man en een 22-jarige vrouw, beiden zonder vaste woonplaats, heeft de politie een mislukte overval op een pompstation en twee gewapende overvallen op een 63-jarige man uit Oldekerk opgelost.

De politie wist de overvallen op te lossen na uitgebreid technisch en tactisch onderzoek. Door goede contacten in de buurt en gedegen recherchewerk konden beide verdachten op 24 maart in een woning aan de Valreep in Groningen worden aangehouden.

Mislukte overval Op dinsdag 10 februari, omstreeks 21.00 overviel de dakloze man, vermomd met een bivakmuts, een pompstation aan de Friesestraatweg in Groningen. Hij bedreigde de medewerkster van het benzinestation met een vuurwapen en eiste vervolgens geld. De vrouwelijke pompbediende weigerde echter geld te geven, omdat zij zich achter kogelvrij glas bevond. Zonder buit verliet de 29-jarige het benzinestation.

Omdat de overval mislukt was, ging de verdachte naar een verre kennis van hem, de 63-jarige man uit Oldekerk. Dit met de bedoeling om hem te overvallen. De verdachte, wederom vermomd met bivakmuts, belde vervolgens bij de woning van de alleenstaande man aan. De Oldekerker opende de deur, waarna hij direct met het vuurwapen bedreigd werd. De overvaller kreeg slechts een klein geldbedrag van het slachtoffer. Kennelijk was dit bedrag niet genoeg, want de 63-jarige werd onder bedreiging van het wapen gedwongen om in zijn auto naar een geldautomaat in Niekerk te rijden. Daar werd een groter geldbedrag gepind. Het slachtoffer werd teruggereden naar zijn woning. Daar vernielde de verdachte de telefoon en verbood hij het slachtoffer om de politie bellen. Na een half uur deed de Oldekerker dat toch.

Opnieuw overvallen
Op donderdag 4 maart werd de alleenstaande man wederom overvallen door de 29-jarige man. Dit keer werd hij geholpen door de 22-jarige vrouw. Zij belde aan bij het slachtoffer, zodat de man de deur zou openen. Hierop drong de mannelijke overvaller de woning binnen. Wederom eiste hij geld, terwijl een vuurwapen op het hoofd van de Oldekerker werd gezet. Ook deze keer was er te weinig geld in huis, waardoor naar geldautomaat in Niekerk, Zuidhorn en Grootegast werd gereden. Een aanzienlijk geldbedrag werd gepind. Het slachtoffer werd hierop door beide verdachte thuisgebracht. Ook ditmaal mocht hij de politie niet bellen en werd een telefoonsnoer doorgesneden. De Oldekerker kon uiteindelijk de politie wel alarmeren.

Onder leiding van de rechter-commissaris vond in de woning aan de Valreep in Groningen een huiszoeking plaats. Daarbij werden onder meer een vuurwapen, een tas, kleding en een ploertendoder aangetroffen en in beslag genomen. Ook werd de bij de overvallen gebruikte auto aangetroffen.

Verdachten nog vast
Tijdens de verhoren legden beide verdachten een verklaring af over hun aandeel in de overvallen. Bij de laatste overval bleek de 22-jarige vrouw de auto te hebben bestuurd, bij de woning van de Oldekerker te hebben aangebeld en ook te hebben gedeeld in de buit. De opbrengst van de overvallen ging op aan schulden of het gebruik aan verdovende middelen. Beide verdachte zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Zij zitten nog steeds vast. De politie heeft het onderzoek afgerond en maakt proces-verbaal op. De gewapende overvallen hebben bij het slachtoffer en in de buurt van zijn woning voor veel onrust gezorgd.