CDA

CDA
05-04-04
Hessels: CDA tevreden over privatiseringsopzet van het kabinet

De CDA-fractie in de Tweede Kamer steunt de hoofdlijnen van de komende privatisering van de stroomnetten, zoals minister Brinkhorst onlangs in zijn 'privatiseringsbrief' heeft verwoord.

Woordvoerder Jos Hessels heeft aangegeven dat het CDA erg te spreken is over met het onder brengen van alle hogespanningslijnen bij staatsbedrijf Tennet. Het hogespanningsnet is het vitale deel van ons stroomnetwerk. We moeten er absoluut zeker van zijn dat bij het onderhoud van dit net geen concessies worden gedaan aan de kwaliteit. Het kabinet komt hierbij sterk tegemoet aan onze voorstellen om dit te waarborgen, aldus Hessels.

Het kabinet kiest er verder voorom de lagere distributienetten los te koppelen van de handelsbedrijven. Dit betekent dat de grote energiebedrijven, zoals NUON, Essent en ENECO hun netten moeten afstoten. Hierdoor wordt het belang van de afnemer gewaarborgd, en daarom ondersteunt het CDA deze keuze. Hessels: In de plannen gaan we uit van een volledige splitsing. Daarnaast zullen we als we de positie van de Nederlandse energiebedrijven op het Europese speelveld kunnen versterken, dat zeker niet nalaten.'