Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam

Home / NCDO Agenda

ZESDE GLOBALISERINGSLEZING door WALDEN BELLO

22.03.2004 09:23

De zesde Globaliseringslezing vindt plaats op 5 april 2004 in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam.


- Focus op Azië -
De economie van landen als China en India zit in de lift. Wat heeft dat voor gevolgen voor de verhoudingen in de wereld? Hoe kijkt men daar in Azie tegenaan?
De socioloog en activist Walden Bello (Manilla 1945) is een onvermoeibaar pleitbezorger voor een rechtvaardige wereld. Van zijn hand verscheen o.a. Deglobalisation, Ideas for a New World Economy (Zed Books 2002). Ontwikkelingslanden dienen in zijn ogen minder afhankelijk te worden van de financiering en regelgeving van instituten als de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldhandelsorganisatie. Hij pleit voor decentralisatie en transparantie van de wereldhandelspolitiek. Bello is de bekendste antiglobalist uit Azië en speelt een vooraanstaande rol in het debat over globalisering.

Als directeur van Focus on the Global South - een ontwikkelingsorganisatie gevestigd in Bangkok - fungeert hij als schakel tussen lokale en mondiale initiatieven die een alternatief bieden aan de uitzichtloze situatie van de armen in Zuid-Oost Azië. In Walden Bello komen wetenschap en actievoeren samen. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van de Filippijnen, maar is ook te vinden bij alle protestmanifestaties tegen de Wereldhandelsorganisatie en de G7. Daarnaast is hij politiek actief in de Filippijnen als voorzitter van de Akbayan-partij. Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van een zowel theoretische als praktische visie op een rechtvaardige wereldorde ontving hij in december 2003 de Right Livelihood Award van het Zweedse parlement, beter bekend als de alternatieve Nobelprijs.

Na het uitspreken van de Zesde Globaliseringslezing door Walden Bello volgt een debat met Kees Vendrik (Tweede Kamer GroenLinks), Paul de Krom (Tweede Kamer VVD), Myriam van der Stichele (SOMO) en Peter Ho (Universiteit Wageningen, milieu en ontwikkeling van China) onder leiding van Marleen Janssen Groesbeek (redacteur Het Financieele Dagblad).

Roel van Broekhoven maakte voor de VPRO-televisie in 2001 de bekroonde documentaire Even India bellen. Steeds meer kantoorwerk wordt vanuit Amerika en Engeland overgeplaatst naar India. Wie zijn hypotheekaflossing mist, wordt telefonisch op de vingers getikt door een jonge Indiase man of vrouw vanuit een van de vele gloednieuwe call centers die in en om Delhi verrijzen. Voor belangstellenden wordt deze documentaire voorafgaand aan de lezing vertoond.

Programma:
19.00 uur: vertoning Even India bellen, VPRO 2001 20.00 uur: pauze
20.30 uur: lezing en debat

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO, voor deze gelegenheid in samenwerking met het Transnational Institute. De lezingen worden gesponsord door NCDO, ICCO en HIVOS. Met de debatten willen de organisatoren een bijdrage leveren aan de discussie over globalisering.

Kaarten à 12,50 (7,50 met CJP, Pas 65, Stadspas) zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam (ma t/m vr 9.00-19.00 uur). Reserveren: 020 623 1311 of via receptie@felix.meritis.nl.