Digitale Gemeente Houten

Houten toe aan project gedeeld autogebruik

maandag 5 april 2004 - Bron: Stichting voor Gedeeld Autogebruik

Samen met anderen je auto delen: da's goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. Ervaringsdeskundige bij uitstek, Henry Mentink, directeur van de Stichting voor Gedeeld Autogebruik, deed tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis maandag de verschillende vormen van autodelen (ook Autodate genoemd) uit de doeken. De aanwezige inwoners van Houten hadden er wel oren naar.

Als je files en parkeerproblemen samenvat als autoprobleem, kun je de veroorzaker, de auto, een virus noemen. En hoe bestrijd je een virus? Met een vaccin dat de eigenschappen van het virus draagt. Het autoprobleem ga je dus het best te lijf met de auto zélf. Je wagen delen met een ander -autodate- is dan een prima middel.

Een auto in een autodateproject lijkt in alles op een eigen auto: hij staat bijna voor de deur en je kunt er altijd over beschikken, maar je hebt minder van zulke autos nodig. Dat moet dan natuurlijk wel goed geregeld zijn. Daarin en in de kosten lopen de verschillende systemen van autodate uiteen.

De systemen variëren van particulier initiatief (buurtbewoners hebben samen een auto) tot commerciële toepassing (een onderneming als Greenwheels beheert het wagenpark en zorgt voor voldoende autos in de buurt).

In alle gevallen is het goed als de gemeente meewerkt in het toewijzen van gereserveerde parkeerplaatsen, maar dat lijkt in Houten geen probleem.

De toehoorders klonk het als muziek in de oren. Er waren er die niet kunnen wachten ermee te beginnen.
De initiatiefnemers van de bijeenkomst zullen de belangstellenden met elkaar in verbinding stellen. Voor de zomer is misschien al de eerste gereserveerde parkeerplaats in Houten te zien, mede gestimuleerd door het ESF project dagauto.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).