Boomfestatie
De Boomfestatie gaat op dinsdag 6 april van start in de prachtige omgeving van Kasteeltuinen Arcen in Limburg.
Boomfestatie, georganiseerd door de Bomenstichting, is een ontdekkingstocht langs verborgen eigenschappen van bomen. In een lommerrijke omgeving maken kinderen en volwassenen kennis met onverwachte of onbekende eigenschappen van bomen. Verbeeld in vreemd ogende bouwwerken of in heel realistische voorstellingen worden eigenschappen geaccentueerd of ontsluierd. Wie staat er bij stil dat bomen grote zonnecollectoren zijn die energie vastleggen en tegelijkertijd zuurstof produceren. Of dat boomkronen als grote bezems stof uit de lucht filteren?

Boomfestatie prikkelt ieders fantasie. Ontdek bijvoorbeeld de boomeigenschappen in de vraag- en antwoordautomaat of open de grote voorraadkast. We weten allemaal dat appels aan appelbomen groeien. Er zijn echter nog veel meer producten in het dagelijks gebruik, waarvan bij weinigen bekend is dat bomen de leverancier zijn.

De mens leeft in een nauwe relatie met bomen. Brandhout en hout voor huizen zijn zeer nuttige toepassingen, maar mensen dichten bomen ook speciale eigenschappen of krachten toe. Voor de een is dit onwerkelijk, voor de ander realiteit. In de Boomfestatie maakt u er kennis mee. Vast staat wel dat bomen een heilzame werking hebben. Tot op de dag van vandaag is dat een actueel onderwerp. Wie woont er bijvoorbeeld niet graag in een groene omgeving. En waarom zijn op een mooie zondagmiddag zoveel mensen in het bos?

Bladwijzer, verkrijgbaar bij de entree, laat bezoekers stilstaan bij de verschillende elementen in de ontdekkingstocht. Het boekje geeft extra informatie en bevat leuke opdrachten speciaal voor kinderen. Na inleveren van de goede antwoorden wordt ieder kind benoemd tot Boomtopper en krijgt een leuk aandenken !

Bijzondere belevenissen zijn de speciale Boomfestatie-themadagen. In de Kasteeltuinen vinden die plaats op 2^e Paasdag en 2^e Pinksterdag. Een dag lang boomtheater, -verhalen en -muziek. Over de programma-inhoud is informatie op te vragen bij de onderstaande terreinen waar de Boomfestatie is gestationeerd.

Boomfestatie is van 6 april t/m 20 juni in Kasteeltuinen Arcen (bij Venlo) en van 1 juli t/m 3 oktober in Arboretum Trompenburg in Rotterdam. In 2005 volgen nog twee Boomfestaties in noordelijker regionen van het land.

www.bomenstichting.nl
www.kasteeltuinen.nl www.trompenburg.nl

tel. 030-2303510 Tel.077-4731882 Tel. 010-2330166

voor de redactie:

Een speciale lezersaanbieding/-korting voor lezers van uw tijdschrift is mogelijk U kunt daarover contact opnemen met Miranda Dubbeldam van Kasteeltuinen Arcen: tel: 077-4731882 of m.dubbeldam@kasteeltuinen.nl, of Adelien Vis van Arboretum Trompenburg: tel. 010-2330166 of a.vis@trompenburg.nl.

Voor vragen over de Boomfestatie kunt u contact opnemen met de Bomenstichting 030-2303519 (mw H. v.d. Poel) of 030-2303512 (F. Moens)

De locaties voor 2005 zijn nog niet bekend. Daarover sturen we eind 2004 nadere informatie.