Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

AMW voor een krachtige eerstelijns-GGZ

De vraag naar hulp in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) groeit snel. Daarnaast doorlopen cliënten steeds vaker een traject waarin verschillende zorgaanbieders een deel van de behandeling voor hun rekening nemen. Om deze trajecten soepel te laten verlopen en aan de grote vraag te kunnen voldoen is een goede samenwerking tussen beroepsgroepen van belang. Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW organiseert daarom in opdracht van de MOgroep het scholingstraject AMW voor een krachtige eerstelijns-GGZ. Dit scholingstraject biedt maatschappelijk werkers de mogelijkheid om hun kennis over de eerstelijns-GGZ te vergroten en hun samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Het traject bestaat uit een regionale en een landelijke bijeenkomst, die los van elkaar of samen kunnen worden gevolgd.

Regionale bijeenkomsten
Geïnteresseerden kunnen een van de vier regionale bijeenkomsten bezoeken. Op deze bijeenkomsten worden deelnemers geïnformeerd over wat de eerstelijns-GGZ te bieden heeft en over de samenwerkingsmogelijkheden op dit terrein. Zij krijgen tips en ideeën aangereikt voor samenwerking, die zij kunnen toepassen in hun eigen praktijk.
De bijeenkomsten vinden plaats op:

* 6 april in Utrecht (voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht)
* 15 april in Zwolle (voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland)

* 20 april in Den Bosch (voor Noord-Brabant, Limburg en Zeeland)
* 27 april in Utrecht (voor de vier grote steden).

Landelijke bijeenkomst
Mensen die nog een stap verder willen gaan om de samenwerking te verbeteren met huisartsen, eerstelijns psychologen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen kunnen zich ook opgeven voor een van de landelijke Korte lijnen-bijeenkomsten. Deze vinden plaats op 19 en 25 mei in Utrecht. Deelnemers maken op deze bijeenkomsten een aanzet tot een concreet activiteitenplan voor het versterken om de samenwerking te verbeteren.

Registerpunten
Zowel deelname aan de regionale als aan de landelijke bijeenkomst levert anderhalf registerpunt op voor het cursustraject van de beroepsregistratie van maatschappelijk werkers. Wie deelneemt aan beide bijeenkomsten krijgt drie punten.

Informatie en aanmelding
Deelname aan een regionale scholingsbijeenkomst kost EUR 75, inclusief congresmap, koffie, thee en afsluitend drankje. Ook voor de landelijke scholingsbijeenkomst bedragen de kosten EUR 75, inclusief congresmap, werkboek Hoe korter de lijnen, hoe beter de samenwerking en koffie en thee. Aanmelden kan via www.nizw.nl/congres. Meer informatie over de aanmelding is te verkrijgen bij het NIZW / Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 230 66 01, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl. Voor inhoudelijke informatie: Karin Sok, (030) 230 66 72, e-mail k.sok@nizw.nl.