Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

06/04/04 Prinses Máxima bezoekt contactouderproject in Boxtel en multiculturele huiskamer De Brug in Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt dinsdag 6 april het contactouderproject te Boxtel en multiculturele huiskamer De Brug te Amsterdam. Beide projecten ontvingen half mei 2003 uit handen van de Prinses een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Eerder bezocht de Prinses al het Tamtam Festival te Leiden, ook prijswinnaar. De Prinses is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Contactouderproject, Boxtel
In de ochtend bezoekt de Prinses het contactouderproject. In buurtcentrum De Walnoot, in de wijk Selissenwal, krijgt de Prinses uitleg over de activiteiten van de contactouders in de wijk. Vervolgens woont de Prinses een deel van een computer- en een conversatieles bij. In de nabijgelegen basisschool De Walpoort bezoekt de Prinses de taalspeelgroep en de opvangklas. Alle activiteiten worden geleid door een contactouder.

De contactouders, vijf allochtone en drie autochtone moeders in de wijk Selissenwal, vervullen een intermediairfunctie tussen instellingen, onderwijs en gezin. De contactouders helpen het voorkomen van sociaal isolement. De moeders volgen twee dagen per maand een opleiding in combinatie met stage en werk. Het project bevordert de sociale activering en verbetert de participatie van (allochtone) ouders bij opvoeding, onderwijs en activiteiten in de wijk.

Multiculturele huiskamer De Brug, Amsterdam
In de middag bezoekt Prinses Máxima multiculturele huiskamer De Brug. De Prinses krijgt uitleg over de verschillende activiteiten van De Brug. Vervolgens bezoekt de Prinses de Indische middag, een activiteit die elke dinsdag in het gebouw plaatsvindt. Hier komen mensen met een verleden gelieerd aan het toemalige Nederlands-Indië samen om te praten, muziek te maken en te eten.

De Brug is een inloopcentrum voor met name ouderen in de wijk Geuzenveld. De Brug organiseert gezamenlijke activiteiten, verzorgt betaalbare en goede maaltijden en probeert isolement te voorkomen. De activiteiten zijn divers: een rummykubmiddag, een boetseerclub en een rouwverwerkingsgroep. Ook is er aandacht voor het oorlogsverleden. Er is een reminiscentieproject 'Oud worden met de oorlog' en een themagroep 'Kinderen van de oorlog'. Daarnaast kunnen Turken en Marokkanen lessen volgen in de Nederlandse taal. De inloop bij De Brug is vrij.