Universiteit van Amsterdam

Computerprogramma s als (menselijke) organisaties


Promotie Informatica


dinsdag 6 april 14.00 uur

Chris van Aart onderzocht hoe kennis over organisaties toegepast kan worden bij het maken van computerprogramma s. Op basis van de arbeidsverdeling in organisaties bedacht hij een methode om computerprogramma s te ontwerpen als een organisatie van Intelligente Agenten, een vorm van kunstmatige intelligentie. Intelligente Agenten zijn kleine stukjes software die gespecialiseerd zijn in een of twee kleine taken. Ze kunnen met elkaar communiceren en vormen samen zogeheten Agent Organisaties. Een Agent Organisatie-ontwerp maakt de structuur en werking van complexe computerprogramma s ook voor niet-technische mensen inzichtelijk. Ook kan zo n ontwerp administratieve handelingen efficiënter maken. Zo heeft Van Aart een systeem beschreven dat bestaande administratieve handelingen tussen verzekeringsmaatschappijen veel sneller laat verlopen.

C.J. van Aart: Organizational principles for multi-agent architectures. Promotoren zijn prof. dr. B.J. Wielinga en prof. dr. A.Th. Schreiber.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.