INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Persbericht

6 april: start Publiek Debat Europa
Jan met de Pet geeft zijn mening over Europa

Europa lijkt vooral een zaak van politici, journalisten en gespecialiseerde ambtenaren. De 'gewone burger' maakt zich niet zo druk over zaken als de stemverhouding in het Europees Parlement, de vraag of iedere lidstaat een eigen Europese Commissaris moet hebben of de noodzaak om het vetorecht op een bepaald beleidsterrein af te schaffen. Toch is Europa van grote invloed op het dagelijks leven van ons allemaal. Een groot deel van de wetgeving komt immers uit Brussel. Daarom vindt het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) het de hoogste tijd dat ook 'Jan met de Pet' zich in het debat gaat mengen. Het IPP organiseert dan ook de komende maanden het Publiek Debat Europa.

Tot een week voor de verkiezingsdatum van 10 juni kan het publiek in debat gaan met elkaar en met (kandidaat-)europarlementariƫrs, Tweede-Kamerleden en andere betrokkenen over een aantal Europese onderwerpen en de betekenis hiervan voor het dagelijks leven van de Nederlandse burger. De debatten vinden verspreid over Nederland plaats.
Het startdebat is op 6 april a.s. in Utrecht, in samenwerking met debatcentrum Tumult. Plaats: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Aanvang 20:00 uur. Daarna volgen onder andere Diemen, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Groningen.

Belangrijke input voor de debatten vormt de OpinieWijzer: een lijst met 25 vragen over belangrijke en voor de Nederlandse burger aansprekende Europese thema's. Enkele voorbeelden van vragen uit de OpinieWijzer: Voelt u zich behalve Nederlander ook Europeaan? Sinds de invoering van de euro is het leven duurder geworden, hoe komt dat volgens u? Vindt u dat er Europese regels moeten komen voor toelating, opvatting en uitzetting van asielzoekers?
De OpinieWijzer verschijnt in verschillende regionale dag- en weekbladen, te beginnen op zaterdag 27 maart in het Utrechts Nieuwsblad. Daarnaast is de OpinieWijzer te raadplegen op de website www.publiekdebateuropa.nl. Op deze website vindt u tevens data, sprekers en aanvangstijden van de debatten.

Naast deze debatten komt het IPP met nog veel meer projecten en verkiezingsactiviteiten over Europa. Zo wordt op 28 april a.s. de Europese StemWijzer (www.stemwijzer.nl) gelanceerd en vinden er begin juni landelijke scholierenverkiezingen plaats. Daarnaast wordt een aantal informatieve websites gepubliceerd en krijgen scholen gastlessen en lesmateriaal aangeboden. Een overzicht van deze en overige activiteiten is te vinden op de website www.allesoverdeverkiezingen.nl

Noot voor de pers
Meer informatie over dit persbericht krijgt u van de afdeling Voorlichting van het IPP:
Nico Bloot, M 06 2146 4984
Sandra Boersma T 020 521 76 33

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie. Zie ook www.publiek-politiek.nl

26 maart 2004

26 mrt 04 13:32