Gemeente Oosterhout

Statendamweg zuid wordt vanaf mei opnieuw ingericht

Van mei tot oktober dit jaar wordt het gedeelte van de Statendamweg tussen de Strijenstraat tot en met de aansluiting met de Havenweg gereconstrueerd. Er wordt in fasen gewerkt. Steeds is dus een bepaald deel van de Statendamweg afgesloten voor het verkeer.

Over dit onderwerp wordt een informatieavond op 6 april gehouden in het restaurant van het gemeentehuis. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.00 uur.

Tijdens deze avond komen de volgende onderwerpen aan bod:
* het definitieve inrichtingsplan (tot stand gekomen op basis van het inrichtingsvoorstel van april vorig jaar en de ingekomen bezwaren)

* de te verrichten werkzaamheden

* de fasering van het werk met de bijbehorende omleidingsroutes

De Statendamweg is een gebiedsontsluitingsweg waarbij de bereikbaarheid van aanliggende wijken en het centrum centraal staat. De nieuwe inrichting is ontworpen op basis van het landelijke verkeersbeleid Duurzaam veilig. De volgende uitgangspunten staan in dit beleid voorop: vrijliggende fietspaden uitgevoerd in rood asfalt, geen fysiek verkeersremmende maatregelen (dus geen drempels of wegversmallingen bijvoorbeeld), voorrangsweg en rijbaanscheiding.

Na de reconstructie is de Statendamweg helemaal geasfalteerd en staat er volop groen in de straat. De weg is namelijk onderdeel van de hoofdgroenstructuur en wordt ingericht zoals andere invalswegen naar het centrum zoals bijvoorbeeld de Wilhelminalaan en de St. Antoniusstraat.

Maar ook ondergronds staat er het een en ander te gebeuren. Om de huidige trillingshinder weg te nemen, wordt de ondergrond van de weg aangepast. Ook wordt de aanwezige verontreinigde grond gesaneerd en wordt op bepaalde stukken van het traject het riool vervangen. Tevens worden er regenwaterriolen aangelegd zodat het regenwater afgekoppeld wordt. Dit schone hemelwater loopt dan niet meer het riool in maar wordt via het aparte regenwaterriool rechtstreeks afgevoerd naar het Wilhelminakanaal. Door de herinrichting moet een groot deel van de kabels en leidingen van nutsbedrijven verlegd worden. 22/4/2004