FNV BONDGENOTEN

Acties in glastuinbouw dinsdag van start

Dinsdag 6 april starten leden van FNV Bondgenoten met acties in de glastuinbouw. De onderhandelingen over een nieuwe CAO zitten muurvast. Afgelopen weken zijn de werknemers breed geïnformeerd. Op 1 april jongstleden liep de CAO af. De achterban van FNV Bondgenoten is met name boos op werkgeversorganisatie LTO.

Dinsdag zullen groepen leden en bestuurders van FNV Bondgenoten vanaf 9.00 uur 's ochtends bedrijven bezoeken en 'lege cao's' uitdelen. In de lege CAO wordt het verschil blootgelegd tussen de huidige cao en het minimum wat betreft loon en werktijden. De informatie is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Turks, Arabisch, Engels en Pools. Naast de lege CAO ontvangen de werknemers op de bedrijven een voedselbon, waarmee ze tussen de middag een broodje kunnen komen eten.

Op de lunchbijeenkomst kunnen de werknemers meer toelichting krijgen over de CAO-problemen van onder andere Anne Jan de Graaf, eerste onderhandelaar van FNV Bondgenoten. Deze bijeenkomt vindt plaats bij het bedrijf Anthura. Dit bedrijf is een van de positieve uitzonderingen in de sector. Zo vindt dit bedrijf het belangrijk dat werknemers onder normale arbeidsvoorwaarden werken. De concurrentie van deze bedrijven verslechterd omdat andere bedrijven de loonkosten steeds verder omlaag brengen.

Volgens FNV Bondgenoten wil de werkgeversorganisatie de CAO zo ver uitkleden dat deel van de werknemers straks bijna op het minimumloon zitten. Daarnaast bestaat bij de leden de angst dat ze op korte termijn vervangen zullen worden door nog goedkopere arbeidskrachten. Werkgevers huren nu al goedkopere krachten in met vage uitzend- en inleen constructies, met de uitbreiding van de Europese Unie vrezen de leden dat het alleen nog maar slechter wordt.

FNV Bondgenoten wil dat er een structurele oplossing komt voor de problemen in de glastuinbouw. Half april komt de bond dan ook met een concreet en verregaand voorstel hierover.

Meer informatie:
Pers is uitgenodigd om aanstaande dinsdag mee op bezoek te gaan bij de glastuinbouwbedrijven in het gebied rondom Bleiswijk. Ook is het mogelijk om tussen 11.30 en 13.30 aanwezig te zijn bij de actiebijeenkomst.
Aanmelden bij Ingrid van den Berg, voorlichting FNV Bondgenoten,
030-2738478 of Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten,
06-53387248.


02 apr 04 11:59