FEDERATIE OPVANG

Campagne Zwerfjongeren van start

PERSBERICHT

Utrecht, 2 april 2004

De Federatie Opvang zal op 6 april om 13.30 in de Hal bij Plein 2 in het Tweede Kamergebouw officieel de nota Zwerfjongeren aanbieden aan de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Mevrouw Van Oerle. Met deze nota lanceert de Federatie Opvang, koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, het plan om over 4 jaar 17.000 opvangplaatsen voor zwerfjongeren in Nederland te hebben gerealiseerd.

De Federatie Opvang doet een beroep op de regering om een 'Tijdelijke Stimuleringsregeling Opvang Zwerfjongeren' in het leven te roepen. De stimuleringsregeling kan worden gefinancierd uit de 30 miljoen euro die de regering in 2004 beschikbaar heeft gesteld voor nieuw beleid voor jeugdzorg en preventie en die oploopt tot 100 miljoen euro in 2007. Verder zou het Rijk centrumgemeenten en provincies moeten verplichten om concrete plannen te maken om opvangplaatsen en begeleiding voor deze jongeren te organiseren.

Hulp aan zwerfjongeren schiet dramatisch te kort De hulpverlening aan zwerfjongeren in Nederland laat veel te wensen over. Capaciteitstekort is daarbij het belangrijkste knelpunt. Dit zegt niet alleen de Federatie Opvang, maar blijkt ook uit onderzoeken van het Trimbos-instituut naar de hulpverlening aan zwerfjongeren en uit het rapport over zwerfjongeren van de Algemene Rekenkamer van oktober 2003. Er zijn nu ca. 320 opvangplaatsen gecreëerd voor de naar schatting 3500 zwerfjongeren. De speciale opvangplaatsen boeken goede resultaten met het resocialiseren van deze jongeren; 70% van de jongeren redt zich later zelf.

Financiële achtergrond
Via de tijdelijke stimuleringsregeling moet gedurende vier jaar 10.000,- euro per gerealiseerde opvangplaats per jaar ter beschikking worden gesteld. De 10.000,- euro is bedoeld als premie voor gerealiseerde samenwerking door gemeenten en provincies. De totale kosten van een opvangplaats zijn 40.000,- euro per jaar, die door alle betrokken partijen bijeengebracht moet worden. Het benodigde bedrag voor de stimuleringsregeling zal oplopen van 5 miljoen euro in 2004 tot maximaal 15 miljoen euro in 2007.

Waarom is hulpverlening aan deze groep zo belangrijk? Als een jongere gaat zwerven en niet binnen 6 weken van straat wordt gehaald, is de kans dat iemand zich ooit weer zelfstandig kan redden minder dan 5%. Als die jongeren nu niet geholpen worden, is het bijna zeker dat iemand jarenlang gaat zwerven. 40% van de zwerfjongeren komt regelmatig in aanraking met politie en justitie. Eénderde van de zwerfjongeren kampt met hoge schulden (meer dan 4500,- euro per persoon) en is onverzekerd tegen ziektekosten. Nu investeren in deze groep voorkomt een jarenlange 'carrière' als dakloze! Dit zal de maatschappij veel overlast en geld besparen.

Uitnodiging voor de pers
Indien u het aanbieden van de nota Zwerfjongeren op 6 april 2004 in de Hal bij Plein 2 bij wilt wonen dan nodigen wij hiertoe van harte uit.

EINDE PERSBERICHT
Meer informatie:
Ineke Smidt, directeur Federatie Opvang,
telefoon: 030-231 6403 of 06-51549053; per e-mail: federatie@opvang.nl

Nota Zwerfjongeren, Rina Beers, Uitgave Federatie Opvang, op te vragen via het secretariaat, telefoon 030 2316403 of per e-mail: federatie@opvang.nl of bezoek de website: www.opvang.nl

Wegens de verhuizing van Utrecht naar Amersfoort op 7 en 8 april is het mogelijk dat de Federatie Opvang niet goed telefonisch bereikbaar is. Onze excuses daarvoor. Het nieuwe telefoonnummer is: 033 461 5029.


02 apr 04 14:04