Ingezonden persbericht


Persbericht, 2 april 2004

Vmbo-ontwerpwedstrijd als oriëntatie op techniek

Op dinsdag 6 april tonen vmbo-leerlingen de modellen die zij gemaakt hebben voor de ontwerpwedstrijd van het ROC Utrecht, design2win . De wedstrijd van de unit Techniek & Innovatie stond open voor leerlingen uit de derde en vierde klas van het vmbo uit de provincie Utrecht. Met deze wedstrijd kunnen de leerlingen zich oriënteren op het technisch middelbaar beroepsonderwijs.

Zo n 60 jongeren hebben zich eind vorig jaar aangemeld voor de wedstrijd. In de periode tot nu hebben zij onder begeleiding van docenten en studenten van het ROC Utrecht hun ideeën uitgewerkt. Via workshops leerden de deelnemers hun ideeën te vertalen naar ontwerpen en vervolgens naar modellen. Deze modellen worden komende dinsdag beoordeeld door een vakjury. De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers uit de design-branche en twee directeuren van vmbo-scholen.

Voor de wedstrijd hebben de leerlingen in teams of alleen producten ontworpen met gebruikswaarde in de categorieën product design , architectuur , trends en woonomgeving . Van 9.30 tot 15.00 uur tonen zij aan de Grebbeberglaan 15 in Utrecht hun modellen aan de jury. Wethouder Verhulst van Onderwijs zal om 14.00 uur een bezoek brengen aan de galerie. Het winnende team ontvangt de hoofdprijs van 700 euro. Deze wordt bekend gemaakt op 22 april.

Met de wedstrijd wil de unit Techniek & Innovatie bij jongeren de aandacht vestigen op ontwerpen als creatief deel van veel technische middenkaderopleidingen.

De wedstrijd wordt gesponsord door twaalf bedrijven en ondersteund door het Comité van Aanbeveling, met onder andere René Verhulst, wethouder Onderwijs Utrecht. Subsidieverstrekkers zijn ook de Provincie Utrecht, Bureau Top en Technocentrum Utrecht.

///////////////////////////////////