Gemeente Amsterdam

Eerste paal nieuw stadsdeelkantoor Zuidoost

5 april 2004 - Stadsdeel Zuidoost

De eerste paal voor het nieuwe stadsdeelkantoor Zuidoost aan het Anton de Komplein gaat dinsdag 6 april de grond in. Het kantoor zal begin 2006 klaar zijn en haar deuren voor de inwoners van Zuidoost openen.

Binnen twee jaar verrijst aan het nieuwe centrale plein van Zuidoost een gebouw dat qua uitstraling de stadsdeelorganisatie symboliseert: doelmatig, zakelijk en met een open en uitnodigende ontvangsthal op het maaiveld. De stadsdeelorganisatie trekt dan niet alleen in een nieuw gebouw, maar zal ook haar diensten en producten op een vraaggerichte wijze hebben ingericht.

Het gebouw wordt door BAM Utiliteitsbouw Regio Amsterdam ontwikkeld en neergezet. De architect van het stadsdeelkantoor Zuidoost is A+D+P architecten uit Amsterdam.

Het gebouw bevat meer dan 13.000 m2 met daarin maximaal 400 werkplekken. De publiekshal inclusief het Informatiecentrum beslaat straks meer dan 1000 m2. De entree komt direct aan het Anton de Komplein te liggen. Voor trouwstoeten en VIPS komt er een aparte ingang aan de Bijlmerdreef. De trouwzaal en raadszaal liggen op dreefniveau. Vanuit de trouwzaal is er uitzicht op de binnentuin, de zaal krijgt een bijzondere inrichting. Over de definitieve indeling van de raadszaal zijn nu gesprekken gaande.

Waarom nieuwbouw

Wegens groeiend ruimtegebrek is de ambtelijke organisatie van Stadsdeel Zuidoost op dit moment verdeeld over drie locaties. Besloten werd daarom tot nieuwbouw. De kosten van het project zijn begroot op EUR 31,45 miljoen. Voordat dit besluit genomen werd, is eerst nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verbouwing van het bestaande gebouw aan de Bijlmerdreef of het onderbrengen van bestuur en ambtelijke organisatie in twee verschillende gebouwen. Die alternatieven zijn afgewezen vanwege de kosten en het feit dat een organisatie minder goed functioneert als zij op verschillende locaties is ondergebracht.

Het nieuwe stadsdeelkantoor vormt straks samen met het nieuwe sportcentrum de noordoostelijke begrenzing van het Anton de Komplein, waar in 2006 ook de markt gehouden wordt.

© Gemeente Amsterdam