Ingezonden persbericht


Persbericht

VERKENNINGEN dinsdag 6 april van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het vraaggesprek

Afghanistan krijgt de komende drie jaar ruim 8 miljard dollar voor de wederopbouw. Op de donorconferentie in Berlijn die afgelopen weekend werd afgesloten zegde ook Nederland steun toe. In zeven jaar moet het land op eigen benen kunnen staan.

Hoe realistisch zijn die plannen? En hoe groot is de kans dat de wederopbouw ook zal leiden tot verbetering van de positie van vrouwen in Afghanistan? We gaan het horen van Marzia Faquiri Masshoor van de Afghaanse vrouwenorganisatie Rabe-i-Balkhi.

De reportage

Terwijl in de hoofdstad Kabul de nieuwe openheid voelbaar is, zijn grote delen van Afghanistan nog zeer geïsoleerd. Oude tradities en islamitische gebruiken bepalen er het dagelijkse leven. Mullahs, lokale geestelijke leiders, hebben grote invloed, ook bij gezondheidsproblemen. Verloskundige Addie Koster merkte tijdens haar werk in Centraal Afghanistan welke dramatische gevolgen dat kan hebben. Een portret van de afgelegen streek, de soms onthutsende 'islamitische' gebruiken rond de zwangerschap en de wil van de bevolking te leren hoe het anders kan.