ABVAKABO FNV

Gezamenlijk verzet tegen wet kinderopvang groeit

Zoetermeer, 6 april 2004

Leidsters en ouders verzetten zich samen tegen de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) en de kwaliteitsregels. ABVAKABO FNV, De Unie, de vakcentrales FNV en MHP, de Consumentenbond en oudervereniging BOinK hebben tien bezwaren in een petitie op een rijtje gezet. In twee weken tijd zijn bijna vijftienduizend handtekeningen van leidsters en ouders opgehaald. Daarnaast hebben nu al achthonderd (centrale) oudercommissies ingestemd met de petitie. 'We krijgen van alle kanten steun: werkgevers, wetenschappers, leidsters en ouders', zegt Jan Willem Dieten namens de gezamenlijke actievoerders.

De Wet Basisvoorziening Kinderopvang en de kwaliteitsregels zouden aanvankelijk op 30 maart door de Tweede Kamer besproken worden. Vanwege het overlijden van prinses Juliana is de behandeling uitgesteld tot 20 april 2004. Tot die tijd zullen de organisaties doorgaan met het verzamelen van steunbetuigingen. Middels handtekeningenlijsten en via websites hebben leidsters, ouders en sympathisanten hun ongenoegen geuit over de voorstellen van minister De Geus: slecht voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de kinderopvang.

In de komende weken zullen bestuurders van ABVAKABO FNV en de vakcentrale FNV en vertegenwoordigers van oudervereniging BOinK op verschillende plaatsen in het land handtekeningen ophalen. Ook op de websites van de organisaties is de tien-punten-petitie nog te vinden. Op 20 april 2004 om 13:00 uur zullen alle steunbetuigingen worden aangeboden aan de vaste kamercommissie van SZW. Daarna zal de Tweede Kamer over het wetsvoorstel en de kwaliteitsregels debatteren.

Meer informatie:

Jan Willem Dieten ABVAKABO FNV (06) 51576936 Gjalt Jellesma BOinK (06) 24680642 Els Tieman FNV (06) 53159226 Eddy Haket MHP (06) 21867803


06 apr 04 09:46