Gemeente Brunssum


Regiegroep Ouderenbeleid geïnstalleerd

Op woensdag 31 maart is de Regiegroep Ouderenbeleid van Brunssum officieel geïnstalleerd. De Regiegroep speelt sinds twee jaar een centrale rol in de ontwikkeling van ouderenbeleid in de gemeente Brunssum en in de bewaking van de voortgang daarvan. In de Regiegroep zijn alle belangrijke instellingen voor ouderen, zorg en maatschappelijk werk van de gemeente Brunssum vertegenwoordigd. De officiële installatie van de Regiegroep werd verzorgd door wethouder Goof Janssen van de gemeente Brunssum.

De Regiegroep is ingesteld naar aanleiding van de resultaten van een enquête onder ouderen in Brunssum. In die enquête, vier jaar geleden uitgevoerd door de Hogeschool Zuyd in opdracht van de gemeente Brunssum, signaleerden de geënquêteerden een aantal knelpunten in het gemeentelijke ouderenbeleid en in de uitvoering daarvan. In de jaren daarna zijn stapsgewijs een aantal van deze knelpunten aangepakt. Zo kregen de ouderen in Brunssum de beschikking over één loket waar ze terecht kunnen met alle vragen over wonen, welzijn en zorg (WWZ Kompas, eind 2002 geopend). Ook werd in het afgelopen jaar gewerkt aan een Masterplan Wonen, Welzijn en Zorg om te komen tot woonvormen en zorgvoorzieningen die beter aansluiten bij de behoeftes en wensen van ouderen.

De Regiegroep is in het leven geroepen om een derde geconstateerde knelpunt uit de enquête aan te pakken: de samenwerking op het gebied van ouderenbeleid. Omdat in de Regiegroep alle organisaties op het gebied van wonen, (ouderen)welzijn en (ouderen)zorg zijn vertegenwoordigd, is het mogelijk om te komen tot een samenhangend ouderenbeleid waarin de diverse belangen, deskundigheden, en ervaringen vroegtijdig en maximaal worden meegenomen.

In de Regiegroep zijn de volgende instanties vertegenwoordigd: Woningcorporatie Weller, woningcorporatie Wonen Zuid, Zorggroep Thuis, Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, de Centrale van Ouderenbonden, Huisartsen organisatie, Ouderenzorg: Gezondheidsdienst Oostelijk Zuid-Limburg, Gehandicaptenraad Brunssum, Seniorenraad Brunssum, Christelijke Zorgorganisatie, Zorgcentrum Huize Louise, Ouderenwelzijn Brunssum, en de gemeente Brunssum.