Openbaar Ministerie

Amsterdam, 6 april 2004

Geen vervolging na dood baby door pinda

De officier van justitie van het parket Amsterdam heeft besloten geen vervolging in te stellen naar aanleiding van het overlijden van baby Yasemin op 10 december 2003. Onderzoek van het Nederlands forensisch Instituut heeft uitgewezen dat de baby tengevolge van zuurstoftekort is overleden. Het zuurstofgebrek is opgetreden nadat de baby zich op 7 december had verslikt in een pindanootje.

Verder is onderzocht of de ambulancedienst snel genoeg ter plaatse was om hulp te kunnen verlenen. Gebleken is dat dit wel het geval is. De norm in dit kader is, dat een ambulance binnen 15 minuten ter plaatse dient te zijn. In dit geval was de eerste ambulance binnen 12 minuten na de eerste melding aan de meldkamer ter plaatse. In de woning is begonnen met reanimatie. Er is hartmassage toegepast en er is intubatie aangebracht ten behoeve van kunstmatige beademing. Nadat besloten was de woning te verlaten is kort daarop in de ambulance de reanimatie voortgezet.

Ten aanzien van het optreden van het personeel van de VZA kan derhalve niet worden geoordeeld dat zij aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onzorgvuldig heeft gehandeld. Zij zijn niet te laat ter plaatse gearriveerd en hebben gelet op de omstandigheden van dit geval datgene gedaan wat redelijkerwijze van hen kan worden verwacht.

Op grond hiervan heeft de officier besloten dat er geen sprake is van enig strafbaar feit.