Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Veel gedaan, maar nog veel te doen

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer heeft vorig jaar veel projecten uitgevoerd en op de rails gezet. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2003. Op een totaal van 95 miljoen euro aan uitgaven komt het resultaat uit op een klein tekort van 174.000 euro. Veel van de gelden gingen naar zorg, onderwijs en stedelijke vernieuwing.

Ondanks economisch minder florissante tijden, zet het Dagelijks Bestuur fors in op de uitvoering van de plannen voor Geuzenveld-Slotermeer. Stedelijke Vernieuwing, en met name de sociale invulling daarvan, is van groot belang om de ontwikkeling van het stadsdeel als prettig woongebied te kunnen blijven voortzetten. Het Dagelijks Bestuur timmert, in samenwerking met andere stadsdelen en de centrale stad, hard aan de weg. Dat ook de raad zich achter deze opstelling schaart, blijkt uit de vele prioriteiten die vorig jaar in de voor- en najaarsnota zijn toegekend. Robin de Bood, stadsdeelvoorzitter van Geuzenveld-Slotermeer: "Deze rekening laat zien dat we het afgelopen jaar veel hebben gedaan. Daar kunnen we best trots op zijn. Maar we hebben ook nog heel veel te doen."

Geld besteden aan de burger

Het huishoudbokje van het stadsdeel gaat over zo'n 80 miljoen euro. Het stadsdeel ontvangt zijn middelen voor het grootste deel uit het Stadsdeelfonds van de Gemeente Amsterdam. Voor de stedelijke vernieuwing, maar ook voor scholen, ontvangt het stadsdeel geld bij de centrale stad. Deze gelden worden in jaarlijkse delen terugbetaald. Het stadsdeelbestuur wil de gezonde reservepositie van het stadsdeel behouden, maar is tegelijkertijd van mening dat geld dat op de bank blijft staan, geld is dat niet besteed wordt aan de burger. Veel van de in 2002 voorbereide projecten zijn in 2003 tot uitvoering gekomen. Dat verklaart het licht negatieve resultaat voor 2003.

Zorg, onderwijs en stedelijke vernieuwing

De meeste gelden gingen naar zorg en onderwijs. Basisschool 't Koggeschip wordt de eerste Brede School in het stadsdeel. In het nieuwe gebouw zullen allerlei niet schoolse activiteiten voor de buurt georganiseerd worden, zoals in de bijbehorende sporthal. Verder is meer geld besteed om het spijbelen te voorkomen. Het Dagelijks Bestuur wil scholieren goede kansen blijven bieden voor later. Drassige grasvelden behoren tot het verleden met het gereedkomen van het kunstgrasveld op sportpark de Eendracht. Een tweede grote uitgavepost is de stedelijke vernieuwing. In 2003 zijn de vernieuwingsplannen voor Buurt 5 en Geuzenveld Zuid goedgekeurd door de raad. Het informatiecentrum Parkstad in Osdorp werd geopend. Bewoners kunnen nu op een centraal punt terecht voor alle informatie over de stedelijke vernieuwing. Vorig jaar is verder een extra impuls gegeven aan het verhogen van de veiligheid met de inzet van ambulant jongerenwerk. Verbetering van de dienstverlening was een ander aandachtspunt. Tot slot is ook de participatieverordening vastgesteld.

De jaarrekening ligt ter inzage bij de publieksbalie van het Tuinstadhuis.