Novem

06-04-2004

Energie Prestatie Advies (EPA)

Het EPA is een opmaatadvies, speciaal voor particuliere eigenaren van woningen met een bouwvergunning afgegeven voor 1 januari 1998. Het EPA-advies zet precies op rij welke maatregelen in het (toekomstige) huis een optimale besparing geven op de energierekening, meer wooncomfort verschaffen en het binnenklimaat verbeteren. Met behulp van een EPA-advies kan een particulier investeren in maatregelen die voor zijn situatie het gunstigst uitpakken in termen van kosten, opbrengsten en wooncomfort.


1. Beleid
Introductie en stimulering van het EPA voor professionals in de gebouwde omgeving is onderdeel van 'Kompas', een programma dat gericht is op energiebewust wonen en werken. Kompas wordt uitgevoerd door Novem, in opdracht van het ministerie van VROM.


2. Subsidie
Het EPA zelf hoeft particulieren niets te kosten. Zij ontvangen namelijk EUR 200 van het energiebedrijf mits het EPA is uitgevoerd door een adviseur van een gecertificeerd bedrijf. Voor energiemaatregelen die voorkomen op de Maatregelenlijst Energiepremie is een premiekorting van de overheid beschikbaar. Ongeacht of een EPA is uitgevoerd of niet. Per aanvraag geldt wel een minimumbedrag van EUR 50.

Een EPA biedt nog een extra financiëel voordeel. Als er één of meer energiemaatregelen uit het EPA die voorkomen op de Maatregelenlijst Energiepremie worden uitgevoerd, dan ontvangt is men naast de energiepremie een aanvullende EPA-premie van 10 procent op de reguliere energiepremie.


3. Meer informatie
Kijk voor meer informatie over EPA op www.epadesk.nl. aanvragen Energie Prestatie Advies (EPA)