Novem

06-04-2004

Technologie in de Markt

Het programma Technologie in de Markt -TeMa- biedt ondersteuning bij de marktintroductie van duurzame producten en processen. Wanneer er belemmeringen verwacht worden die niet-technisch van aard zijn dan biedt TeMa inhoudelijke en financiële ondersteuning. TeMA biedt subsidiemogelijkheden voor activiteiten ter voorbereiding op een ondernemingsplan (zie dieptelink onderaan), zoals het uitvoeren van doelgroepanalyses of het verkennen van netwerken.


1. Beleid
Duurzame innovaties, ofwel nieuwe producten en processen waar het milieu baat bij heeft, krijgen door Technologie in de Markt (TeMa) een steun in de rug op weg naar de markt. De overheid wil zo stimuleren dat deze innovaties niet `op de plank blijven liggen'. TeMa is onderdeel van het subsidieprogramma Milieu & Technologie en is het initiatief van het ministerie van VROM, samen de ministeries van EZ, OCW en LNV.


2. Projecten
Klik hier voor meer informatie over concrete projecten en informatie over niet-technische aspecten.


3. Subsidies
Tema ondersteunt activiteiten ter voorbereiding op een ondernemingsplan, zoals bijvoorbeeld doelgroepanalyses, het verkennen en analyseren van marktkansen en bedreigingen, kennisbescherming, financieringsmogelijkheden, onderzoek naar belemmerende wet- en regelgeving of het verkennen van netwerken. Het maakt voor TeMa niet uit of de duurzame innovatie nog in ontwikkeling is of al geheel is uitontwikkeld. De activiteiten moeten een zogeheten preconcurrentiëel haalbaarheidsproject vormen. Dit type projecten is subsidiabel tot 50% van de kosten met een maximaal subsidiebedrag van EUR 100.000. Het product moet milieuvriendelijk, innovatief en nieuw zijn voor Nederland.

Ondersteuning aanvragen bij TeMa staat open voor elke ondernemer, onderzoeksinstelling of bijvoorbeeld branchevereniging die een duurzame innovatie op de markt wil zetten.


4. Meer informatie
De Innovatie Toolkit bevat allerlei praktische informatie voor ondernemers. Klik hier voor de Innovatie Toolkit.
Of neem contact op met Novem voor zowel technische als niet-technische vragen. Mevr. Ir. J.M. Andringa, tel. 030 239 36 72.