Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
6 april 2004
Aangepaste cijfers huursubsidie bekend

Minister Dekker (VROM) heeft de cijfers om de huursubsidie te bepalen aangepast. Hiermee is te berekenen of en hoeveel huursubsidie een huishouden tussen 1 juli 2004 en 1 juli 2005 kan ontvangen. De belangrijkste maatregel is de al bekende verhoging met 12 euro van het deel van de huur dat huursubsidieontvangers sowieso zelf moeten betalen. Deze verhoging komt bovenop de gebruikelijke jaarlijkse verhoging van dit zelf te betalen deel, die voor komend subsidiejaar beperkt blijft tot 1,8%. Daarnaast worden, zoals elk jaar, ook de overige grenzen die gelden voor de huursubsidie wat betreft inkomen, vermogen en huur verhoogd. De minister heeft dit geschreven aan gemeenten en woningcorporaties.

In het hoofdlijnenakkoord is een bezuiniging op de huursubsidie aangekondigd van structureel 210 miljoen euro. Om dit te bewerkstelligen wordt van huursubsidieontvangers gevraagd een hoger aandeel in de maandelijkse huur zelf te betalen. Gekozen is voor een bezuinigingsmaatregel waarbij de 'pijn' van de bezuinigingen door alle huursubsidieontvangers in gelijke mate wordt gedeeld: een extra verhoging van het deel van de huur dat huursubsidieontvangers sowieso zelf moet betalen met 12 euro per maand. Om de bezuiniging te realiseren zal de hierna komende jaren dit bedrag telkens met circa 2 euro stijgen, tot 18,10 euro in 2007. Dit had minister Dekker al bij de behandeling van haar begroting voor 2004 aangekondigd. Naast deze extra verhoging met 12 euro vindt de gebruikelijke jaarlijkse procentuele aanpassing plaats van het deel van de huur dat huursubsidieontvangers sowieso zelf moeten betalen. Deze aanpassing kan geschieden op basis van de verwachte gemiddelde huurontwikkeling of op basis van de gerealiseerde netto bijstandsontwikkeling voor gehuwden. De verwachte gemiddelde huurstijging per 1 juli 2004 bedraagt 2,9%. De netto bijstandsontwikkeling over 2003 bedraagt 1,8%. Minister Dekker heeft besloten om dit jaar het voor de huursubsidieontvangers meest gunstige percentage te hanteren van 1,8%.

Grenzen
Naast deze wijzigingen zijn ook de bedragen gewijzigd waarboven huishoudens niet meer in aanmerking komen voor huursubsidie. De inkomensgrenzen voor het subsidiejaar 2004/2005 bedragen dan: voor alleenstaanden onder de 65 jaar 18.700 euro, voor meerpersoonshuishoudens onder de 65 jaar 25.075 euro, voor alleenstaanden boven de 65 jaar 16.625 euro en voor meerpersoonshuishoudens boven de 65 jaar 21.675 euro. Naast inkomensgrenzen kent de Huursubsidiewet ook vermogensgrenzen per categorie huishouden. Deze luiden voor 2004/2005: voor alleenstaanden onder de 65 jaar 20.300 euro, voor meerpersoonshuishoudens onder de 65 jaar 37.600 euro, voor alleenstaanden boven de 65 jaar 34.725 euro en voor meerpersoonshuishoudens boven de 65 jaar 48.050 euro. Daarnaast zijn er grenzen aan de hoogte van de huur. Als de huur deze grens overschrijdt, is er in principe geen recht meer op huursubsidie. Deze huurgrens zal voor het komende subsidiejaar 597,54 euro gaan bedragen. De zogenoemde kwaliteitskortingsgrens, waarboven slechts 75% subsidie wordt verstrekt, zal na verhoging 325,91 euro bedragen. Deze grens geldt ook als maximale huurgrens voor jongeren onder de 23 jaar. De 'aftoppingsgrenzen' markeren dat deel van de woningvoorraad waarboven huurders geen subsidie ontvangen, met uitzondering van een vergoeding van 50% voor 65-plussers, alleenstaanden en gehandicapten. De aftoppingsgrens voor één- en tweepersoonshuishoudens zal het komende tijdvak 466,48 euro bedragen en voor drie- en meerpersoonshuishoudens 499,92 euro.

Berekenen
Met deze gegevens is het voor huishoudens nog niet mogelijk exact te berekenen of en hoeveel huursubsidie men kan ontvangen tussen 1 juli 2004 en 1 juli 2005. Daarvoor moet de huurverhoging die de verhuurder per 1 juli wil doorvoeren bekend zijn. Op 1 mei moet de verhuurder een voorstel voor de huurverhoging hebben gedaan. Vanaf 1 mei zal het ministerie van VROM ook zorgen voor een rekenmodule op www.vrom.nl/huursubsidie. Met deze rekenmodule is de huursubsidie vanaf 1 juli 2004 vast te stellen. Let wel: in de module wordt niet met alle uitzonderingsbepalingen in de wet rekening gehouden. De uitkomst uit de module kan dus afwijken van de vaststelling van het huursubsidiebedrag door het ministerie. Op de site is overigens nu al verdere informatie te vinden over de huursubsidie en zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen om mensen een indruk te geven. Mensen kunnen daarnaast informatie over de huursubsidie krijgen bij het Huursubsidie Informatiepunt van de verhuurder of gemeente. Een lijst van deze zogenoemde HIP's is ook op de website te vinden.

Meer info:
Dossier huursubsidie

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17028 )