DE NIEUWE OMROEP

Millennium Doelen VN onbekend en onhaalbaar

Rotterdam, 2 April 2004

Vier jaar na de ondertekening van de Millennium Verklaring door de Verenigde Naties blijken de Millennium Doelen niet alleen onhaalbaar, maar ook volkomen onbekend te zijn. Dat is de belangrijkste conclusie van de eerste aflevering van 'MoveYourAss.tv & the Millennium Goals'. Dinsdag 6 april start deze nieuwe serie waarin gedurende twee maanden de acht Millennium Doelen aan de kaak worden gesteld. Deze acht concrete doelen rond thema's als armoede, onderwijs, gezondheid, duurzaamheid en economie werden in september 2000 door de Verenigde Naties opgesteld. Alle 191 lidstaten hebben toen afgesproken om voor 2015 iets te doen aan de ongelijkheid in de wereld.

In de Millennium Verklaring staat onder andere dat het aantal mensen dat honger lijdt in 2015 moet zijn gehalveerd en dat kindersterfte moet worden verminderd met tweederde t.o.v 1990. Uit een recent rapport van de Wereldbank blijkt echter dat met de huidige inspanningen de Millennium Doelen in de meeste landen niet gehaald zullen worden. 'Als we op deze manier doorgaan zal in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara de halvering van het aantal mensen dat honger lijdt zelfs niet voor 2149 worden bereikt. Het terugdringen van de kindersterfte met tweederde zal pas na 2165 lukken,' aldus Corry de Loenen, voorlichtster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

'En in Nederland hoor je daar niemand over,' bekritiseert Petra Sprey, redacteur van MoveYourAss.tv. 'Sterker nog, de Nederlandse bevolking kent de Millennium Doelen niet of nauwelijks. Terwijl landen als Noorwegen en Zweden grote publiekscampagnes organiseren om de bewustwording rond dit thema te bevorderen, blijft het in Nederland stil. Daar willen we met deze serie verandering in brengen. We willen jongeren op een leuke manier kennis laten maken met de Millennium Doelen en ze tegelijk laten zien hoe ze zelf in actie kunnen komen.'

In de eerste reportage van 'MoveYourAss.tv & the Millennium Goals' gaat reporter Miriam van 't Veer samen met Karsten Sprenger, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, op zoek naar mensen die de Millennium Doelen kennen. Daarna komt het programma wekelijks met een animatie van studenten van het Grafisch Lyceum in Rotterdam. In deze animaties worden de doelen stuk voor stuk op een soms ludieke, soms directe wijze onder de aandacht gebracht. De redactie van het programma geeft hierbij de laatste stand van zaken rond ieder doel en biedt tips voor jongeren die zelf mee willen helpen de doelen te bereiken. Verder schrijven Miriam en Karsten wekelijks een weblog over hun persoonlijke ervaringen met de VN en de Millennium Doelen. Het gehele programma is vanaf morgen online te volgen op www.moveyourass.tv.

DeNieuwe Omroep
MoveYourAss.tv is een programma van DeNieuwe Omroep Nútopia. DeNieuwe Omroep Nútopia wil in 2005 als aspirant-omroep toetreden tot het publieke bestel om positieve en oplossingsgerichte programma's te maken over mens, dier, milieu en mondiale verhoudingen. MoveYourAss.tv is daar een goed voorbeeld van. De twee voorgaande series over Latijns-Amerika en Afrika werden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bedrijfsfonds voor de Pers vanwege het vernieuwende karakter van het programma. De website is een online informatie- en communicatieplatform dat jongeren op een eigentijdse manier informeert en inspireert over milieu, mensenrechten, mondiale verhoudingen, ontwikkelingswerk en duurzame ontwikkeling.

EINDE BERICHT

Voor achtergrondinformatie en interviewaanvragen:

Yvonne Gispen
Communicatie en Voorlichting

Tel: 010 476 75 07
Fax: 010 476 35 20
E-mail: publiciteit@denieuweomroep.nl


06 apr 04 11:26