| Zoetermeer, 5 april 2004 |
PvdA-plan vmbo:
Optimale samenwerking tussen vmbo en roc?s noodzakelijk

De invoering van diplomaplicht in het vmbo kan slechts succesvol zijn wanneer de samenwerking tussen roc?s en het vmbo optimaal is. Dat is nu nog onvoldoende het geval.

Dat zegt de Onderwijsbond CNV in een reactie op het plan van de PvdA Lang Leve het Vmbo. Alleen dan is het mogelijk dat leerlingen op vmbo-niveau een diploma voor de arbeidsmarkt behalen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de samenwerking tussen vmbo en het roc in Groningen waarbij leerlingen pas een vmbo-diploma krijgen als zij op het roc een beroepskwalificatie hebben gekregen.

De bond wijst erop dat een van de specifieke kwaliteiten van het vmbo de pedagogisch-didactische benadering van soms moeilijke leerlingen is; roc?s hebben juist deskundigheid rondom zaken als stageplaatsen, omgaan met oudere leerlingen en het uiteindelijk behalen van beroepskwalificaties. De combinatie van beide is noodzakelijk.

De Onderwijsbond CNV heeft waardering voor het feit dat de PvdA niet teruggrijpt naar oude vormen en een vaak gehoord pleidooi voor terugkeer van lts en huishoudschool achterwege laat.

Het pleidooi voor invoering van een acceptatieplicht ter bevordering van de integratie acht de Onderwijsbond CNV volstrekt overbodig. Dit plan betekent een nieuwe taak voor de inspectie en zal slechts de bureaucratische rompslomp doen groeien. Daar zit het onderwijs, aldus de Onderwijsbond CNV, nu juist niet op te wachten. Bovendien is het weigeren van leerlingen geen knellend probleem. Basivorming: Politiek past nu terughoudendheid 16 november 2003