VODAFONE
http://www.vodafone.nl


Vodafone eerste met opvolger teksttelefoon voor doven

Doven en slechthorenden nu in alles mobiel

Maastricht, 6 april 2004 - Doven en slechthorenden kunnen vanaf vandaag communiceren met een speciaal voor deze doelgroep aangepast mobiel toestel van Vodafone. Deze PDA (Personal Digital Assistant) biedt dove en slechthorende klanten niet alleen mobiliteit maar ook optimale privacy in hun communicatie. Vodafone is de eerste operator in Nederland die de mobiele opvolger voor de teksttelefoon introduceert. De introductie van dit product past in het streven van Vodafone om met mobiele communicatietechnologie de kwaliteit van leven te verbeteren.

Anderhalf miljoen Nederlanders zijn doof of slechthorend; zo'n 200.000 mensen horen zo slecht dat zij geen gebruik kunnen maken van een normale telefoon. Tot nu was deze groep voor hun communicatie aangewezen op de 'vaste' teksttelefoon: een statisch toestel op het vaste netwerk waarmee men alleen kan communiceren als de ander ook een teksttelefoon heeft.

Privacy

Met de speciaal aangepaste PDA, een Palm Tungsten W, kunnen doven en slechthorenden onder meer SMS-en en e-mailen, en veilig mobiel chatten met vrienden via instant-messaging. De grote mate van privacy is hierbij de belangrijkste stap vooruit. Er is geen derde persoon meer nodig om bijvoorbeeld teksten in te typen. Verder heeft het toestel een uitgebreid toetsenbord, een groot touch-screen kleurenscherm, trilfunctie en een neklus-aansluiting: een ringleiding die om de hals gedragen wordt en die geluid doorgeeft aan het gehoortoestel van de gebruiker. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe diensten in de toekomst zal Vodafone speciale aandacht blijven schenken aan deze doelgroep.

Multi Care Systems

Vodafone werkt in dit project samen met Multi Care Systems, de grootste leverancier van hulpmiddelen aan doven en slechthorenden in Nederland. De PDA wordt aan huis geleverd waar de klant ook een uitgebreide persoonlijke instructie krijgt. De kosten van de nieuwe PDA bedragen een derde van de prijs van een standaard teksttelefoon.

Maatschappelijke Betrokkenheid

Vodafone hecht eraan om op een maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen. De inzet van communicatietechnologie die speciale groepen klanten helpt is één van de manieren waarop het bedrijf hieraan vorm wil geven. Daarnaast gebruikt Vodafone groene energie voor haar antenne netwerk, startte ze als eerste een telefoon recycling programma, en past ze haar antennes zo goed mogelijk in het landschap in. Ook introduceerde zij de SMS spamfilter en riep ze recent haar branchegenoten op betere afspraken te maken over content op de mobiele telefoon. Over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt gerapporteerd in het internationale Duurzaamheidsverslag en Nederlandse initiatieven staan beschreven in de Nederlandse Duurzaamheidsbrochure. Het aandeel van Vodafone Group Plc. staat genoteerd in de duurzame beleggingsindices FTSE-4Good en de Dow Jones Sustainability Index.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Vodafone Libertel N.V.

Vodafone is een van de grootste mobiele telecommunicatiebedrijven in Nederland en maakt deel uit van de wereldwijde Vodafone Group, het grootste telecommunicatiebedrijf voor mobiele telefonie ter wereld met 130,4 miljoen klanten. De Vodafone Group heeft deelnemingen in het aandelenkapitaal van mobiele operators in 26 landen. Daarnaast heeft zij een samenwerkingsverband met netwerken in 13 landen.