FNV

Na maanden onderhandelen handreiking kabinet over levensloop

"Het is pure winst dat het kabinet eindelijk loslaat dat mensen tot hun 65-ste moeten doorwerken. Maar de voorgestelde prepensioen- en levensloopregelingen zijn nog veel te mager." Dit zegt Agnes Jongerius, FNV-onderhandelaar voor dit onderwerp.

Agnes Jongerius: "Wij willen liefst een collectieve regeling voor levensloop en prepensioen samen. Mensen kunnen dan zelf beslissen of ze bijvoorbeeld op hun 35-ste verlof op willen nemen en voor hun pensioen. Iedereen is vrij om dit zelf in te delen. En als je wilt doorwerken tot je 65-ste zonder onderbreking, dan krijg je gewoon wat extra bij je pensioen."

In het plan van minister De Geus zitten erg veel addertjes onder het gras. Zo wil hij het mogelijk maken dat mensen uit de collectieve regeling van de CAO kunnen stappen.

"Werkgevers moeten dan zelfs geld toe geven. Op die manier haal je het draagvlak weg. Dan loop je de kans dat het veel te duur wordt voor de mensen die wel mee doen. "

Ook de voorgestelde levensloopregeling is voor de FNV-onderhandelaar veel te mager.

"Levensloop wordt een puur individuele spaarpot. Het kost mensen 12 procent van hun inkomen om er aan mee te doen. Juist mensen met een lager inkomen gaan dan afwegen of ze dit kunnen opbrengen. Het wordt zo een levensloopregeling voor de 'happy few'.

Voor Agnes Jongerius zijn de onderhandelingen nog niet ten einde.

"Ik was vanochtend nogal verbaasd dat ik De Geus in de media hoorde zeggen dat dit een eindbod van het kabinet is. In de onderhandelingen gisteravond werd dit absoluut niet zo gepresenteerd. Ik ga er gewoon van uit dat we blijven doorhandelen. De FNV behartigt de belangen van werkende mensen en gaat door tot het gaatje."

Voor de FNV is één ding duidelijk.

Agnes Jongerius: "Als dit bod een eindbod is, zal de FNV de leden adviseren om hier niet mee akkoord te gaan. Dat betekent dat we ons volgend jaar niet aan de loonafspraak 'naderend tot 0' houden."

6 april 2004