Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Extra gordelcontroles, vooral achterin

Publicatiedatum: 06-04-2004

Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Gelderland-Midden gaat de aankomende periode, samen met de gebiedsagenten uit de diverse units, extra controleren op het gebruik van autogordels, met name achterin. Uit onderzoek blijkt dat passagiers achterin, die gebruik maken van de autogordel, bij een botsing 30% minder kans lopen op dodelijke afloop en 20% minder kans op ernstig letsel. Daarom is het wettelijk verplicht om de gordel (voorin en achterin) te dragen. Omdat nog steeds zo'n 40% van de kinderen op de achterbank geen gordel draagt, zijn deze aangekondigde controles speciaal gericht op kinderen die op de achterbank vervoerd worden. De controles worden vooral gehouden bij basisscholen.

Autogordels zijn de meest simpele en effectieve manier om verkeersdeelnemers te beschermen tegen ernstige verwondingen. Ze zorgen ervoor dat de inzittenden van een auto bij een verkeersongeval, niet uit of door de auto worden geslingerd. Het grootste probleem ligt op de achterbank: daar draagt maar 59% van de passagiers de levensreddende gordel. Vaak zijn die achterpassagiers kinderen, meestal op weg naar of van school. Regelmatig raken kinderen zo ernstig gewond, terwijl dat eenvoudig had kunnen worden voorkomen. Autogordels zijn dus van vitaal belang. Ook achterin en zeker voor kinderen.

Goochem het gordeldier
Agenten delen bij de gordelcontroles een presentje uit aan kinderen die gebruik maken van de autogordel: Goochem, het gordeldier. Dit is een speelgoedbeestje dat je op de gordel kunt bevestigen. Goochem moet kinderen (en indirect ook de andere inzittenden) op een leuke manier stimuleren bij alle autoritten de autogordel om te doen. Wanneer geconstateerd wordt dat er geen gordels gedragen worden, riskeert men een boete van 45 euro.

Deze extra gordelcontroles sluiten aan bij de landelijke campagne: Gordels om, ook achterin. Daar kun je mee thuiskomen!

voor nadere informatie:
Marlies Heering
politie Gelderland-Midden
026 376 3152

---

Gelderland-Midden


---

'Opsporing Verzocht' levert nieuwe tips op

Publicatiedatum: 06-04-2004

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood van de 22-jarige Roberto Laffree uit Westervoort heeft na de uitzending van het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' zo'n tien nieuwe tips gekregen.

Onduidelijk is nog hoe belangrijk deze tips voor het onderzoek zijn. De komende dagen zal worden geïnvesteerd op het uitwerken van de informatie en - waar nodig - in gesprek worden gegaan met de mensen die naar aanleiding van de uitzending hebben gereageerd. Ook zullen de tips worden vergeleken met de al beschikbare informatie.

Beloning
De hoofdofficier van Justitie in het arrondissement Arnhem looft overigens een beloning uit van 10.000 euro (tienduizend euro) aan degene die aanwijzingen of inlichtingen verstrekt, die kunnen leiden tot de aanhouding, althans het bekend worden van de identiteit van de betrokkene(n) bij de dood van Roberto Laffree.

Opsporing Verzocht wordt dinsdag herhaald op Nederland 1. Vanaf ongeveer 13.15 uur zijn beide blokken achter elkaar te zien.

voor nadere informatie:
Bureau communicatie
politie Gelderland-Midden; Team Grootschalig Onderzoek Harry Munniksma
0318 688 221