De Unie


Laatste nieuws
Toespraak De Unie actiedag Scheepsbouw

Toespraak Han ter Halle, bedrijfsgroepvoorzitter De Unie in de Metalektro, op 6 april tijdens de actiedag Scheepsbouw in Den Haag.

Beste mensen, vrienden,

Fantastisch dat jullie weer en wind trotseren! Hulde!

Vakbond De Unie heeft een vraag aan D66 minister Laurens Jan Brinkhorst:
Waarom 800 miljoen US dollars geven alleen al aan het ontwikkelen van een nieuwe straaljager en krenterig doen als het gaat om de scheepsbouw? In een land dat een traditie heeft, van oudsher, als maritiem land!

Juist van een D66bewindspersoon verwacht je innoverend beleid. En wat krijgen we: alleen maar kretologie dat er harder en vooral langer, meer, gewerkt moet worden, dus: later met pensioen. Productiviteitsverhoging weet-U-wel?

Heeft Brinkhorst wel eens op een werf gewerkt? Komt hij wel eens op de werkvloer waar je de handen uit de mouwen moet steken? Ongelooflijk hoe deze minister met gemak praat over harder werken en tegelijkertijd het daarbij laat.

Het was eind vorige eeuw ook een D66minister, Wijers, die de vliegtuigindustrie niet meer wenste te steunen. Fokker ging failliet. En met Fokker verdween een stuk kenniseconomie uit Nederland. Laat de geschiedenis zich niet herhalen met de scheepsbouwindustrie. Laat Brinkhorst een keuze maken. Zorgen voor industriebeleid dat een heldere lijn neerzet voor een toekomstscenario, waarin Nederland in de beste product/marktcombinaties scoort. Minister Brinkhorst heeft op dit punt, het industriebeleid in Nederland, de unieke kans een heldere lijn neer te zetten in zijn nog te schrijven Industriebrief. Dat is wat De Unie wenst: een helder industriebeleid.

Een innovatieplatform is mooi bedacht, maar wat schieten jullie als vakmensen ermee op? Wat levert dat innovatie-gepolder van Brinkorst en Balkenende ons op?
Antwoord: Een website met een LEEG scherm. DAT SCHIET NIET OP!

De andere sprekers hebben het voldoende gehad over het belang van de Nederlandse scheepsbouw, de oneerlijke concurrentie als gevolg van geen steunverlening in Nederland mede dankzij Brinkhorst.

En kom nou niet aan met dat bekende deuntje dat er geen geld is. Waarom is er wel bakken met geld voor het ontwikkelen van een nieuwe straaljager en niet voor waar we trots op kunnen zijn: een maritieme natie!

Deze sector is volop in ontwikkeling. Moderne technologie, innovatie, kennis en vakbekwaamheid. Brinkhorst: Hou dat intact. Alles bij elkaar, inclusief de toeleveranciers, praten we over 25.000 mensen die in deze sector hun brood verdienen.

Praat niet alleen over innovatie maar investeer er ook in. Wees trots op deze mensen hier die vechten voor hun werk en dat van anderen. Wees hun coalitiegenoot.

De Unie is trots op jullie als vakmensen die geen waardering krijgen van het Haagse pluche. Daarom steunen we deze actie: voor en door professionals!!