Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Organisatie gevraagd voor NK E (t/m 10 jaar) in nieuwe opzet

Op de regionale jeugdleidersvergadering van 3 april jl. is goedkeuring gegeven aan het idee van de KNSB om met ingang van 2005 de categorie E (t/m 10 jaar) uit de Nationale Pupillendag te halen en een apart NK E in een nieuwe formule te organiseren. Het NK E wordt dan i.p.v. 1 dag verspeeld over 2 dagen met 9 ronden voor het Zwitsers Systeem met een speeltempo van 35 minuten per persoon per partij. Er zullen maximaal 60 deelnemers toegelaten worden. Voor de toernooidata zijn drie mogelijke data beschikbaar:

1) zaterdagen 16 en 23 april

2) vrijdag 25 maart en zaterdag 26 maart.

3) zaterdag 23 en zondag 24 april
Zie de verdere specificaties

Wij doen hierbij een oproep aan regionale bonden en verenigingen of zij belangstelling hebben om de organisatie van dit toernooi op zich te nemen. Inmiddels hebben zich al twee kandidaat organisatoren gemeld, te weten de NBSB (Waalwijk) en de HSB (Delft). De KNSB wil graag een goede afweging kunnen maken aan welke organisatie het kampioenschap wordt toegekend. Bij de toekenning zullen verschillende zaken meegenomen worden, zoals:
- Garantie van voldoende vrijwilligers

- Aanvullende financiële middelen c.q. sponsoring
- Beschikbare accommodatie

- Bereikbaarheid

- Organisatie voor meerdere jaren (in eerste instantie voor 2 jaar)
- Aantoonbare ervaring met het organiseren van schaaktoernooien van deze omvang en deze doelgroep

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de heer E. van Breugel: bondsbureau@schaakbond.nl of tel. 023-5254025. Tot uiterlijk zaterdag 17 april a.s kan een bod op de organisatie gedaan worden. Binnen 14 dagen hierna zal de beslissing genomen worden aan welke organisatie het kampioenschap zal worden toegewezen.

---

Vrouwenteam enthousiast onthaald bij terugkeer in Nederland

Tijdens een gezellig samenzijn met ouders, bestuursleden, medewerkers van de KNSB en enkele vertegenwoordigers van de pers is het succesvolle EK-vrouwenteam afgelopen zondagmiddag in Arnhem onthaald. Er was een welgemeend applaus voor Zhaoqin Peng, Desiree Hamelink, Bianca Muhren en Marlies Bensdorp, die met hun optreden in Dresden de afgelopen weken menig schaakhart sneller hebben doen kloppen. Helaas kon Thea Lanchava niet aanwezig zijn en ontbrak ook coach Mikhalchishin.

De voorzitter van de KNSB, Ernst Enschede, deelde pluimen uit aan Peng voor haar geweldige tweede plaats, aan Bianca en Marlies voor de door hen behaalde WIM-titels en aan Desiree (die net als de anderen een TPR scoorde boven haar eigen rating) en ook voor de geweldige teamspirit waaruit deze resultaten hebben kunnen ontstaan. De directeur van het bondsbureau, Simon Gribling, kon de hartelijke felicitaties doorgeven van Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, die op de haar bekende wijze haar enthousiasme telefonisch had geuit.

Zhaoqin Peng, geflankeerd door KNSB-bestuurslid Sytze Faber

Op de vraag van mevrouw Terpstra of het succes als een incident moest worden beschouwd, had Simon een ferm "nee" laten horen, dus de vrouwen weten nu dus wat ze te doen staat. Peng tenslotte beantwoordde enkele vragen over de samenwerking met de coach (die meer dan uitstekend was verlopen), de spanning van de tiebreak ("Ik ben geen rapid-speler") en op welk moment ze aan de titel begon te denken (na ronde 5, toen ze met 5 uit 5 alleen bovenaan stond). Duidelijk was dat Peng op grond van haar gedegen spel eigenlijk het meeste recht op de titel had gehad, echter dat bleek geen garantie voor het ultieme succes.


---

KNSB competitie ronde 7 gedetailleerd + indeling KNSB beker ronde 4

Via deze link kunt u de gedetailleerde uitslagen van ronde 7 van de KNSB competitie ophalen. En via deze link kunt u de indeling van de vierde ronde van de KNSB bekercompetitie ophalen.
---

Duo Van Haastert/Hopman wint Tweetallen Toernooi De Pion

Het zestiende Tweetallen Toernooi van De Pion uit Roosendaal werd dit jaar gesponsord door Accountantskantoor Verdult. 3 april jongstleden deden in de hoofdgroep 39 teams mee en in de nevengroep 20. Dat het een gemoedelijk toernooi is, blijkt o.a. uit het feit dat het afgaan van een mobiele telefoon enkel werd gevolgd door gelach en niet door een claim.

De hoofdgroep werd gedomineerd door IM Edwin van Haastert van LSG (en ook bekend als redacteur van schakers.info) en zijn team- en clubgenoot Pieter Hopman. Met een eindscore van 21½ uit 28 werden zij eerste. Ondanks (of dankzij?!) een bye in de eerste ronde, door het missen van een afslag in de buurt van Roosendaal, werden Arno Bezemer en Barry Brink van SV Nieuwendam uiteindelijk tweede. De derde plaats was verrassend genoeg voor Peter en Paul Kuijpers van de organiserende vereniging. Zij eindigden door een 4-0 in de laatste ronde op een gedeeld derde plaats.

De winnaars van de hoofdgroep

De nevengroep werd gewonnen door Mark Haast en Jiri Obels van TSV Rochade uit Tilburg. Deze twee jeugdspelers begonnen met zes uit zes en gaven de eerste plaats in de ronden daarna niet meer af. De organisatie kan terugkijken op wederom een geslaagde editie van het Tweetallen Toernooi. Fotos en eindstanden zijn te bekijken op de website van De Pion.
In het 75-jarig jubileumseizoen 2004-2005 zal het toernooi op 1 april 2005 worden gehouden.


---