Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2004/907
datum
05-04-2004

onderwerp
Antwoorden op vragen van het lid Kruijsen (PvdA) TRC 2004/699

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de door het lid Kruijsen (PvdA) gestelde vragen over budgetoverschrijdingen van het agrarisch en particulier natuurbeheer.

datum
05-04-2004

kenmerk
DN. 2004/907

bijlage

1
Kunt u de definitieve budgetoverschrijdingen van de Subsidie Natuurbeheer (SN) en de Subsidie Agrarisch Natuurbeheer (SAN) bekendmaken en naar de Kamer sturen?

Wat betreft de Subsidieregeling natuurbeheer (SN) is voor circa EUR 140 miljoen aan technisch juiste aanvragen ingediend (prognose Laser). Het gepubliceerde budget voor de SN bedroeg echter slechts circa EUR 80 miljoen, waardoor het tekort op de SN circa EUR 60 miljoen bedraagt. Het tekort wordt veroorzaakt door het grote aantal aanvragen voor particulier natuurbeheer in de SN.
Voor de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN) is voor circa EUR 170 miljoen aan technisch juiste aanvragen ingediend (prognose Laser). Het gepubliceerde budget voor de SAN bedroeg circa EUR 110 miljoen, waardoor het tekort op de SAN ook circa EUR 60 miljoen bedraagt.
De definitieve overschrijdingen van de budgetplafonds worden later dit jaar bekend.

2
Kunt u de criteria waarop LASER de subsidieaanvragen voor SN en SAN toetst naar de Kamer sturen?

Deze criteria zijn opgenomen in de regelingen SAN en SN. De volledige subsidieregelingen SAN en SN kunt u inzien via www.hetlnvloket.nl De belangrijkste criteria zijn:
* De aanvragen moeten voldoen aan de eisen uit de provinciale gebiedsplannen.
* De aanvragen moeten betrekking hebben op opengestelde beheerspakketten.

3
Kunt u aangeven welk deel van de gehonoreerde subsidieaanvragen binnen en welk deel buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) valt?

Op dit moment zijn de meeste aanvragen nog in behandeling en dus nog niet definitief beschikt. De aanvragen SN functieverandering hebben voor circa 50% betrekking op bos buiten de EHS en 50% op natuur binnen de EHS. De SAN-aanvragen moeten passen binnen de provinciale gebiedsplannen, welke overwegend betrekking hebben op de EHS.

4
Bent u van plan om, zoals u in het algemeen overleg van woensdag 17 maart 2004 stelde, de tekorten bij SN en SAN te dekken door het budget voor verwerving te verminderen?

Ja.

5
Deelt u de mening dat de 60% hectares binnen de EHS die bedoeld zijn voor grondverwerving niet door agrarisch natuurbeheer ingevuld mogen worden, om de kwaliteit van de EHS te waarborgen? Zo neen, waarom niet?

Mijn beleid is erop gericht dat 60% van de restanttaakstelling voor de EHS verwezenlijkt zal worden door middel van verwerving en 40% door middel van beheer. De oorspronkelijke natuurdoelen zullen hierbij uitgangspunt blijven. Om de kwaliteit van de EHS te waarborgen zullen deze hectaren overwegend via particulier natuurbeheer worden ingevuld. Bij particulier natuurbeheer verandert de bestemming van de grond van landbouw naar natuur.

6
Klopt het dat bij een tekort van 60 miljoen voor SAN die gedekt wordt uit verwerving, er bij een gemiddelde grondprijs van 35.000 euro per hectare ongeveer 1700 hectares minder aangekocht kunnen worden? Zo neen, waarom niet?

Het tekort van EUR 60 miljoen op de SAN betreft het verplichtingenbedrag. Het is het bedrag dat over een periode van 6 jaar uitgekeerd zal worden. Dit betekent dat jaarlijks EUR 10 miljoen uit het verwervingsbudget besteed zal worden aan de SAN. Dit betekent inderdaad dat de komende 6 jaar jaarlijks circa 280 ha minder verworven zullen worden, circa 1700 ha over 6 jaar.

7
Klopt het dat er door de budgetoverschrijdingen ook in 2006 en 2007 minder geld vrij komt voor grondverwerving, waardoor de voorfinanciering door provincies, waarover u de Kamer op 27 oktober bericht heeft, onder druk komt te staan? Zo neen, waarom niet?

Doordat de budgetoverschrijdingen ten laste van het budget voor grondverwerving worden gebracht, daalt het verwervingsbudget in beperkte mate. Voorfinanciering blijft noodzakelijk om het beschikbare budget gedurende de kabinetsperiode gelijkmatig te kunnen inzetten.

8
Kunt u de Kamer berichten over de voortgang van het bestuurlijk overleg met de provincies/IPO over deze voorfinancieringsconstructie?

In mijn brief van 11 december 2003 heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over voorfinanciering door de provincies door middel van het onderbrengen van provinciale middelen bij het Groenfonds. De provincies hebben mij op 17 maart jl. medegedeeld dat de voorgestelde Groenfondsconstructie geen toegevoegde waarde biedt ten opzichte van andere mogelijkheden die de provincies zelf hebben om eigen middelen in te zetten. De provincies hebben toegezegd om op korte termijn met voorstellen te komen. Ik zal vervolgens met de afzonderlijke provincies afspraken maken over voorfinanciering. Zodra ik afspraken met de provincies heb gemaakt, zal ik de Tweede Kamer daarover informeren.

9
Kunt u in tabelvorm een overzicht geven van de geplande doelrealisatie en uitgaven voor grondverwerving, agrarisch natuurbeheer, particulier natuurbeheer en beheer in natuurgebieden tot en met 2018?

Ik heb de Tweede Kamer eerder aangegeven dat ik werk aan de actualisatie van overzichtstabellen met doelrealisatie en uitgaven voor grondverwerving, inrichting en beheer. Ik streef er naar deze tabellen voor de zomer aan de Tweede Kamer te overleggen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Antwoorden op vragen van het lid Kruijsen (PvdA) (PDF-formaat, 43 kB)

Link naar Het LNV-Loket


---