Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/942
datum
05-04-2004

onderwerp
Uitstel vaststelling destructietarieven 2004
TRC 2004/1995

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw bovengenoemd verzoek zeg ik u toe de destructietarieven voor het jaar 2004 tot nader order niet vast te zullen stellen.

In relatie tot de destructietarieven wijs ik graag nog op het volgende. De tarieven die ik u op 12 januari jl. heb voorgelegd (27 495, nr. 17) waren gebaseerd op de begroting van Rendac Son B.V. van de werkelijke kosten voor het ophalen, voorbewerken en vernietigen van categorie 1- en 2-materiaal, en gingen daarbij uit van een overheidsbijdrage op destructie van kadavers van 14 miljoen euro. Dit budget is door uw Kamer goedgekeurd tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 2004. Het vaststellen van lagere destructietarieven dan door de ondernemer voorgesteld, leidt aldus tot een overschrijding van deze begroting.

datum
05-04-2004

kenmerk
VVA. 2004/942

bijlage

Tot slot spreek ik de hoop uit op korte termijn met uw Kamer overeenstemming te bereiken over een tariefstelling waaraan ik mijn instemming kan verlenen. Dit omdat zolang geen tarieven zijn vastgesteld, veehouders en slachterijen in grote onzekerheid verkeren over de kosten die zij - met terugwerkende kracht tot 1 januari jl. - dit jaar zullen moeten maken voor de verwijdering van hun categorie 1- en 2-materiaal. Tevens verleent het destructiebedrijf sinds 1 januari jl. zijn diensten zonder dat daarvoor facturering kan plaatsvinden. Deze financiële onzekerheid aan zowel de kant van de aanbieders als de verwerker van destructiemateriaal acht ik ongewenst.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Uitstel vaststelling destructietarieven 2004 (PDF-formaat, 27 kB)


---