Gemeente Haarlem


6 april 2004
sector Concernstaf

91/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Financiële tegenvaller gemeente Haarlem door lagere uitkering uit Gemeentefonds


Uit de maartcirculaire 2004 over het Gemeentefonds die minister Remkes onlangs aan de gemeenten heeft gestuurd, blijkt dat de gemeenten minder geld van het rijk ontvangen dan was verwacht. Voor Haarlem betekent dit voor 2003 een tegenvaller van ruim E 1 miljoen. Dit bedrag wordt verwerkt in de jaarrekening 2003. De lagere uitkering werkt echter ook door naar 2004 en latere jaren. Dit betekent concreet dat Haarlem nog voor een bedrag van E 2 miljoen aan bezuinigingen op de begroting van het lopende jaar moet doorvoeren.

De bezuinigingen van 2 miljoen Euro komen boven op de noodzakelijke bezuinigingen van 12,5 miljoen Euro voor de periode 2005 - 2008. Voor de periode 2004-2008 moet Haarlem dus structureel 14,5 miljoen Euro bezuinigen.
In juni zal de gemeente in de Kadernota aangegeven welke maatregelen er worden getroffen voor de periode 2005-2008. Tegelijkertijd zal uit de Bestuursrapportage blijken of nadeel van 2 miljoen Euro in 2004 al kan worden opgevangen met blijvende (structurele) oplossingen. Ingeval van structurele oplossingen voor 2004 zal de financiële taakstelling voor de latere jaren niet worden verzwaard. Dat is wel het geval bij tijdelijke maatregelen.

De lagere uitkering uit het Gemeentefonds hangt samen met de lagere rijksuitgaven in 2003. Op grond van lopende afspraken is de jaarlijkse groei van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds gekoppeld aan de rijksuitgaven. Als het rijk minder uitgeeft krijgen de gemeenten ook minder.
De uiteindelijke omvang van het Gemeentefonds voor dit jaar hangt verder af van nog te nemen beleidsbeslissingen door het Rijk. Die worden pas duidelijk als de Voorjaarsnota 2004 van het Rijk verschijnt. De gemeenten zullen daarover in de meicirculaire worden geïnformeerd. Gelet op de voorgenomen aanvullende rijksbezuinigingen van 2 miljard Euro mag worden aangenomen dat de uitkeringen aan gemeenten nog verder gekort zullen worden.


Noot redactie:
Kadernota: De kadernota 2005 geeft een meerjarenperspectief, zowel beleidsmatig als financieel, voor de periode 2005-2009.
Jaarrekening: In de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd, zowel beleidsmatig als financieel.
Bestuursrapportage: De bestuursrapportage geeft inzicht in de gang van zaken (met name financieel) van het lopende jaar.


Marie-José van Lent/Communicatieadviseur
023-5113131
mjlent@haarlem.nl
---- --