PHYSICAL SENSE

Mogelijke doorbraak in behandeling RSI-klachten:

Nieuwe behandelmethode RSI geneest 78%

Amsterdam, dinsdag 6 april 2004 - Onderzoek naar RSI behandeling heeft aangetoond dat een nieuwe methode om RSI klachten te verhelpen een genezingspercentage van 78% oplevert, dat wil zeggen dat bijna 4 van de 5 patiënten na behandeling te kennen geeft klachtenvrij te zijn. Bij de eerder gevolgde therapieën lag het genezingspercentage rond de 21%.

Over het onderzoek
In het onderzoek werden de resultaten geanalyseerd van 181 RSI patiënten in de periode 1 januari 2001 tot en met 1 januari 2003. Op drie momenten, te weten vóór de behandeling, na afloop ervan en een follow-up na twee maanden werden gegevens verzameld met behulp van een enquête. 141 van de 181 RSI- patiënten (78%) waren van oordeel dat zij geen belemmeringen meer hadden of dat de klachten weliswaar terugkwamen maar dat ze deze pijn toch de baas konden blijven met behulp van de nieuw aangeleerde vaardigheden. Bij voorgaande behandelmethoden was dit 20 van de 142 patiënten (21%). Van de patiënten die in de WAO zaten, deelde 90% mee dat ze klachtenvrij waren.

Over de methode
De nieuwe methode verklaart RSI-klachten uit de manier waarop iemand beweegt, en waarop deze bewegingspatronen werden vastgelegd op de hersenschors. RSI klachten kunnen worden verholpen door mensen anders te leren bewegen, zo stellen de behandelaars van Physical Sense. Deze organisatie is sinds1997 actief bij het voorkomen en verhelpen van RSI in de ruimste zin van het woord. Oud-toptennisser Jacco Eltingh verbond zijn naam afgelopen januari aan Physical Sense omdat hij ook zelf zeer positieve ervaringen had gehad met de behandelwijze van de organisatie.